Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na jižní Moravě zakázali podomní prodej zhruba v pětině obcí

Zhruba pětina z 673 jihomoravských obcí včetně Brna a okresních měst vydala tržní řád, v němž zakázala podomní prodej, případně jej chystá. Snahou obcí je ochránit především seniory od nekalých praktik prodejců, kteří jim nutí změnu dodavatele energií, případně draze prodávají zboží pochybné hodnoty.

V polovině roku mělo takový tržní řád 120 obcí a dalších 43 žádalo o konzultaci při přípravě, sdělila mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančiková.

V Brně je na území celého města stanovený zákaz podomního prodeje, tržní řád omezuje i pochůzkový prodej. "Ten je regulovaný v návaznosti na dané území a také na druh prodávaného zboží," uvedla Kapitančiková. Proto je možné pořádat například charitativní sbírky.

Na jižní Moravě se zákaz podomního prodeje rozšířil velice rychle, první v republice byl v roce 2010 Uničov na Olomoucku. Obce o zákazu podomního prodeje informují mimo jiné dodatkovou tabulkou u dopravní značky na vjezdu do obce. "Krajský úřad evidoval zvýšený zájem obcí o zákaz prodeje především v letech 2012 až 2014. Obce sice mají povinnost bezodkladně krajskému úřadu hlásit vydání tržního řádu, mnohdy to však nedělají, proto přesný aktuální počet neznáme," řekla Kapitančiková.

Nařízení ztěžuje situaci nejen nepoctivcům, ale i firmám, které pracují s přímým prodejem. Proti nepoctivcům mohou zasahovat jak strážníci, tak policisté. Vymáhání zákazu je však velmi obtížné. "Nepomáhají ani sankce, které mohou dosáhnout až 200.000 korun. Reálně je však velmi problematické dodržování zákazu kontrolovat. Navíc naše zkušenosti ukazují, že když už je udělována správní sankce, například za využívání nekalých obchodních praktik, pak jsou udělovány pokuty podstatně nižší," uvedla předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů - Asociace Gerta Mazalová.

Přímému prodeji se v Česku věnuje téměř čtvrt milionu lidí. Tržby firem v přímém prodeji loni dosáhly 6,3 miliardy korun, meziročně jde o pokles o 2,1 procenta. Vyplývá to z průzkumu evropské Asociace přímého prodeje SELDIA.

Zdroj: ČTK

Štítky trh, správa, Jihomoravský, podomní prodej, Na jižní Moravě zakázali podomní prodej zhruba v pětině obcí, Jihomoravský kraj, Brno, krajský úřad, Gerta Mazalová, Olomoucký kraj, Česko, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zakázali podomní prodej zhruba v pětině obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.