Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na jižní Moravě se zvýšil zájem o přechodnou pěstounskou péči

Velký zájem o přechodnou pěstounskou péči eviduje za poslední dva roky Jihomoravský kraj. Předtím neevidoval žádného pěstouna pro přechodnou péči, nyní jich registruje 40 a další desítky žádosti o zařazení vyřizuje, řekla mluvčí kraje Denisa Kapitančiková. Důvodem náhlého zájmu je novela zákon, která od roku 2013 upravila odměnu pěstouna. Zatímco podle mluvčí dřív neměli přechodní pěstouni odměnu žádnou, nyní mohou měsíčně dostat více než 20.000 korun za jedno dítě. Podle senátora Zdeňka Papouška (KDU-ČSL) může tak být přechodné pěstounství pro některé lidi prostě byznys.

Pěstounská péče se rozlišuje na dlouhodobou a přechodnou. Dlouhodobí pěstouni mají dítě na starost většinou až do jeho plnoletosti, přičemž na něj berou zhruba 8000 korun měsíčně, avšak výše příspěvku se odvíjí od věku a dalších faktorů. Přechodní pěstouni nahrazují ústavní péči a dítě opatrují po dobu, kdy se pro něj hledá vhodná rodina.

Maximální doba je však rok. Takové případy nastávají třeba při nečekaném úmrtí rodičů například při nehodě, nebo při vložení dítěte do babyboxu, kdy není hned k dispozici náhradní rodina.

Právě po novele zákona zažilo přechodného pěstounství velký boom. "Jen za loňský rok jsme obdrželi 86 žádostí o zařazení, o rok dříve nebylo žádostí ani 60," uvedla Kapitančiková. Ze 40 registrovaných přechodných pěstounů je aktuálně osm volných, kteří jsou připraveni na základě soudu pečovat o svěřené dítě.

"Pro některé to může být velký byznys, protože berou peníze, i když dítě v danou chvíli nemají," upozornil Papoušek. Právě to je podle něj potřeba napravit. Senátor by více podporoval dlouhodobé pěstouny.

"Kdyby byla větší finanční podpora dlouhodobé péče, bylo by pěstounů více. Děti by se navíc nemusely po roce stěhovat. Už bez rodiny je to pro ně trauma a každou změnou trpí," dodal Papoušek.

Dlouhodobých pěstounů je v Jihomoravském kraji skoro tisíc. Přestože se počet žádostí o dlouhodobé pěstounství mírně navýšil, registrovaných pěstounů ubylo. Do této skupiny patří i takzvaná příbuzenská pěstounská péče, kdy si dítě osvojí někdo z příbuzných například kvůli smrti rodičů nebo nezájmu z jejich strany.

Textová zpráva

Štítky Jihomoravský kraj, pěstounská péče, Zdeněk Papoušek, KDU-ČSL, rodina, Babybox

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se zvýšil zájem o přechodnou pěstounskou péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.