Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Moravy loni přibylo přes 2 300 lidí

V Jihomoravském kraji loni přibylo 2337 lidí, z větší části se přistěhovali ze zahraničí. Na jihu Moravy nyní žije 1 168 650 obyvatel. Proti předchozímu roku se zvýšil počet sňatků, ale i rozvodů a zemřelých lidí. Snižuje se také počet narozených dětí.

„Na přírůstku obyvatel se 57 procenty podílelo zahraniční stěhování, 16 procenty vnitřní stěhování a 27 procenty přirozený přírůstek obyvatel,“ uvedl Karel Adam z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nejvýrazněji se počet obyvatel zvýšil v okrese Brno-venkov, kde je to podle statistiků už tradiční. Přibylo tu 2 166 lidí. Naopak v okresech Brno-město a Hodonín lidí ubylo, z Brna stěhováním a na Hodonínsku stěhováním i přirozenou cestou.

Celkově se na jih Moravy přistěhovalo o 1707 více lidí, než se odstěhovalo. Kladný přírůstek stěhováním statistici sledují už od roku 2003.

Přirozený přírůstek obyvatel byl nižší, narodilo se o 630 víc lidí, než zemřelo. Z celkového počtu 12 339 živě narozených dětí bylo 51,4 procent chlapců a 48,6 procent dívek.

V roce 2012 se na jihu Moravy narodilo o 65 dětí méně než v předchozím roce. Přirozený přírůstek je v kraji kladný od roku 2007.

Celkem v kraji loni zemřelo o 243 osob více než předloni - 11 709 lidí. Téměř polovina z nich zemřela na nemoci oběhové soustavy, na druhém místě jsou nádorová onemocnění a na třetím vnější vlivy jako poranění či otravy.

Sebevraždu spáchalo 168 lidí, z toho 139 mužů. Smrt vlastní rukou zvolilo loni o 11 lidí více, než v roce 2011.

Zdroj: ČTK

Štítky Demografie, statistika, ČSÚ, Jihomoravský kraj, Morava, stěhování, Český statistický úřad, Karel Adam, okres Brno-venkov, Brno, okres Brno-město, Hodonín, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy loni přibylo přes 2 300 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.