Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na hradě Špilberku se sešli gurmáni

 
neděle, 8. června 2014, 16:40

Ústřice z Francie, mini burgery nebo kachnu se zelím si o víkendu vychutnaly na nádvořích brněnského hradu Špilberk stovky lidí. Konal se tam třetí ročník Špilberk Food Festivalu.

Okusit speciality přišla například studentka Kristýna Michalová. „Dala jsem si několik rybích pokrmů, ještě bych chtěla ochutnat nějaký dezert. Líbí se mi, že ke každému jídlu restauratéři nabízí vína, nicméně jsem vyzkoušela jen některá,“ sdělila Brňanka.

Kromě jídel od šéfkuchařů ze čtrnácti jihomoravských restaurací mohli lidé ochutnat také různé druhy vína nebo pivo Starobrno. Pořadatelé nachystali také doprovodný program. „V pátek a neděli například vařil držitel michelinské hvězdy Stefan Ciotti, v sobotu zase Zdeněk Pohlreich,“ řekla mluvčí festivalu Jana Leitnerová.

Na kuchaře známého z televize Prima se přišel podívat například Ondřej Tomek. „Mám rád jeho pořady a ani jeho sobotní show mě nezklamala. Byl vtipný a připravené jídlo vypadalo lákavě,“ zhodnotil Brňan.

Návštěvníci také viděli dva druhy otevírání lahve šavlí. V prvním případě Janko Martinkovič odsekl šavlí špunt lahve šampaňského, v druhém otevřel lahev piva Starobrno Reserva Kamil Prokeš. „Rozdíl mezi pivem a vínem je v tlaku uvnitř lahve. U sektu je dvakrát větší než v pneumatice auta, tedy kolem čtyř atmosfér, v pivu je to pětkrát méně. Sabráž na pivu jde udělat proto, že sklo lahve je slabší než u sektu,“ vysvětlil Prokeš.

 

 

 


 

Kam dál?

Hasiči cvičně zasahovali u havarovaného letadla

čtvrtek, 5. června 2014, 13:02

Na letišti Vyškov havarovalo při přistání malé dopravní letadlo AN-2. Ovšem pouze jako součást velkého cvičení. Téměř...

Hasiči veřejnosti ukáží své stanice

čtvrtek, 5. června 2014, 09:23

Víte, jak fungují základny brněnských hasičů? Své stanice a jejich vybavení ukáží hasiči veřejnosti během víkendových...

Největší pozornost vyžaduje v brněnské zoo nestor kea

pondělí, 2. června 2014, 19:56

Přes tři sta druhů zvířat chová na ploše osmatřiceti hektarů brněnská zoo. Do bystrckého lesoparku na Mniší hoře se na...

Na Špilberk Food Festivalu otevřou pivo šavlí

pondělí, 2. června 2014, 17:10

Čtrnáct šéfkuchařů jihomoravských restaurací představí svá menu na třetím ročníku Špilberk Food Festivalu. Na...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Šedá ekonomika podle většiny Čechů brzdí ekonomický růst. Jak s problémem bojují města?

Pojem šedá ekonomika se v médiích objevuje v posledních letech čím dál častěji. Co si ale pod tímto pojmem představit a jak s touhle temnou stránkou ekonomiky bojují česká města? Na to se zeptala redakce Drbny v malém průzkumu.

(NE)OBYČEJNÍ: Slýchávám, že v Olomouci je to pomalý a v hajzlu. Všechno to špatný si ale každý nosí v sobě, říká režisér Vít Hradil

Vít Hradil je rodilý Olomoučák, už dlouhou dobu ale pravidelně cestuje za prací na různá místa v republice i do zahraničí. Společným jmenovatelem jeho práce je film – Vít se totiž živí jako režisér, kameraman či střihač. Jak se ke své práci dostal a ačkoli je neustále kvůli práci mimo Olomouc, co ho táhne zpátky do svého rodného města?

PRŮZKUM: Důvěra Rusů v Putina klesla nejníže od roku 2006

Důvěra v prezidenta Vladimira Putina klesla na nejnižší úroveň za posledních 13 let, tvrdí průzkum státní agentury VCIOM. Ruskému prezidentovi podle něj věří pouze 33,4 procent respondentů, což je oproti prosinci pokles o více než dvě procenta. Informoval o tom dnes deník The Moscow Times. Jedná se již o druhý průzkum po novém roce, který signalizuje snížení důvěry Rusů vůči Putinovi.