Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na hradě Špilberku se sešli gurmáni

 
neděle, 8. června 2014, 16:40

Ústřice z Francie, mini burgery nebo kachnu se zelím si o víkendu vychutnaly na nádvořích brněnského hradu Špilberk stovky lidí. Konal se tam třetí ročník Špilberk Food Festivalu.

Okusit speciality přišla například studentka Kristýna Michalová. „Dala jsem si několik rybích pokrmů, ještě bych chtěla ochutnat nějaký dezert. Líbí se mi, že ke každému jídlu restauratéři nabízí vína, nicméně jsem vyzkoušela jen některá,“ sdělila Brňanka.

Kromě jídel od šéfkuchařů ze čtrnácti jihomoravských restaurací mohli lidé ochutnat také různé druhy vína nebo pivo Starobrno. Pořadatelé nachystali také doprovodný program. „V pátek a neděli například vařil držitel michelinské hvězdy Stefan Ciotti, v sobotu zase Zdeněk Pohlreich,“ řekla mluvčí festivalu Jana Leitnerová.

Na kuchaře známého z televize Prima se přišel podívat například Ondřej Tomek. „Mám rád jeho pořady a ani jeho sobotní show mě nezklamala. Byl vtipný a připravené jídlo vypadalo lákavě,“ zhodnotil Brňan.

Návštěvníci také viděli dva druhy otevírání lahve šavlí. V prvním případě Janko Martinkovič odsekl šavlí špunt lahve šampaňského, v druhém otevřel lahev piva Starobrno Reserva Kamil Prokeš. „Rozdíl mezi pivem a vínem je v tlaku uvnitř lahve. U sektu je dvakrát větší než v pneumatice auta, tedy kolem čtyř atmosfér, v pivu je to pětkrát méně. Sabráž na pivu jde udělat proto, že sklo lahve je slabší než u sektu,“ vysvětlil Prokeš.

 

 

 


 

Kam dál?

Hasiči cvičně zasahovali u havarovaného letadla

čtvrtek, 5. června 2014, 13:02

Na letišti Vyškov havarovalo při přistání malé dopravní letadlo AN-2. Ovšem pouze jako součást velkého cvičení. Téměř...

Hasiči veřejnosti ukáží své stanice

čtvrtek, 5. června 2014, 09:23

Víte, jak fungují základny brněnských hasičů? Své stanice a jejich vybavení ukáží hasiči veřejnosti během víkendových...

Největší pozornost vyžaduje v brněnské zoo nestor kea

pondělí, 2. června 2014, 19:56

Přes tři sta druhů zvířat chová na ploše osmatřiceti hektarů brněnská zoo. Do bystrckého lesoparku na Mniší hoře se na...

Na Špilberk Food Festivalu otevřou pivo šavlí

pondělí, 2. června 2014, 17:10

Čtrnáct šéfkuchařů jihomoravských restaurací představí svá menu na třetím ročníku Špilberk Food Festivalu. Na...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Předsednictví ČR Radě EU může vést k vytvoření 570 nových míst

Předsednictví České republiky Radě EU ve druhé polovině roku 2022 si vyžádá podle aktuálních požadavků zhruba 570 nových pracovních míst na dobu určitou. Vyplývá to z materiálu, který dostane vláda v pondělí pro informaci. Dokument je úvodní informací o nárocích na předsednictví. Podrobný návrh rozpočtu by měla vláda dostat do konce dubna a každý rok jej aktualizovat.

Ministr Vojtěch odhaduje, že letos bude až tisíc případů spalniček

Počet případů onemocnění spalničkami může letos v České republice vzrůst až na tisícovku. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle ČT onemocnělo v tuzemsku jen za letošní rok k pátku 21. března spalničkami již 366 lidí a jen za poslední týden přibylo šest desítek případů. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, mohou je provázet závažné komplikace. Loni bylo nemocných 203 za celý rok.

GLOSA: Získají fake news volnou cestu k šíření do společnosti?

Překvapuje mě, jak málo prostoru ve veřejné debatě získávají některá témata. Aktuálně se třeba jedná o směrnici o autorských právech na sociálních sítích, o které bude v příštím týdnu hlasovat Evropský parlament. Ta přináší zásadní otázku: Jsou racionálně neznalí voliči připraveni na důkladné ověřování informací, které budou nalézat na internetu?