Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na demonstraci proti islámu v Brně přišlo několik set lidí, byl klid

Asi 600 lidí podle odhadu přišlo v sobotu na Moravské náměstí v Brně na demonstraci proti islámu. Nedaleko svolali vlastní shromážděni zastánci tolerance a náboženské svobody, přišly jich asi dvě stovky. Policisté nemuseli podle mluvčího Bohumila Maláška řešit žádné potíže. Účastníci volně přecházeli mezi oběma shromážděními, někteří se přeli o to, zda je větší hrozbou spíše islám, anebo nesnášenlivost a netolerance.

První akci svolala iniciativa Islám v ČR nechceme. Její představitel Martin Konvička v úvodním projevu označil islám za pitomost, děsnou slepeninu a hloupé učení. V Česku podle něj nemá islám co dělat. "Lidé se budou bránit," řekl Konvička. V podobném duchu hovořila například bývalá poslankyně Jana Volfová a další řečníci.

Dnešní den - svátek svatého Valentýna - si pořadatelé vybrali schválně. Tvrdí, že slavit svátek lásky je v islámu nepřípustné. Účastníci demonstrace však místo symbolů lásky přišli s transparenty proti islámu a českými i moravskými vlajkami. Hlavním emblémem akce se stala přeškrtnutá mešita s minaretem.

Islám podle účastníků shromáždění představuje hrozbu pro současný svět, a to včetně Česka. "V samé podstatě této nenávistné ideologie je ovládání a zabírání zemí," řekl demonstrant Martin Duben z Pardubic. Většina účastníků akce podle pokynů pořadatelů s novináři nemluvila.

V reakci na shromáždění Islám v ČR nechceme svolaly občanské iniciativy, Strana zelených a hnutí Žít Brno demonstraci za svobodu náboženského vyznání a za práva menšin pojmenovanou Valentýnka pro Konvičku. Začali ekumenickou mší, na závěr ukázali směrem ke shromáždění antiislamistů růžová srdce z papíru jako symbolické valentýnky pro Konvičku.

"Paušalizace v minulosti vždy vyvolala nenávist a vedla k násilí," varovala předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová před vyvoláváním nesnášenlivosti.Stánek s literaturou o islámu si na shromáždění za toleranci postavil student religionistiky Matouš Vencálek.

"Ze strany odpůrců islámu se šíří velká spousta dezinformací. Zájemcům případně můžeme poskytnout nějaký širší kontext, kulturní a historický," řekl Vencálek.

V Brně žije podle dostupných informací několik set muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita.

Zdroj: ČTK
Foto:
ivcrn.cz

Štítky islám, demonstrace, Brno, Česko, konvička, Martin Konvička, Matouš Vencálek, Strana zelených, Den svatého Valentýna, Jana Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na demonstraci proti islámu v Brně přišlo několik set lidí, byl klid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.