Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na cyklostezce z Brna do Vídně vzniknou další úseky

Další úseky dlouhé 6,5 kilometru se začnou stavět letos na dálkové cyklotrase mezi Brnem a Vídní. Dobrovolnému svazku obcí Cyklistická stezka Brno - Vídeň se podařilo získat dotaci přes 45 milionů korun a za celkových 54 milionů postaví přes šest kilometrů stezky oddělené.

„Ze 75 kilometrů trasy na českém území bude 60 kilometrů vedeno mimo silnice,“ řekl tajemník svazku Libor Šrámek.

Mimo silnice už půjde po dokončení druhé etapy s výjimkou dvou kilometrů dojet z Brna do Pasohlávek u Novomlýnských nádrží.

„Jedná se o 12 úseků v délce 6,5 kilometru. Nyní však musíme nejdřív vybrat dodavatele, takže předpokládám, že začneme stavět nejdřív ke konci roku a hlavní práce budou pokračovat až v příštím roce,“ vysvětlil Šrámek.

Většina chystaných úseků je na Brněnsku, k nejdelším patří z brněnské městské části Chrlice do Rebešovic a Rajhradic, který naváže na loni postavený úsek. Druhý delší chystaný úsek povede podél modřického nákupního centra Olympia.

„Nyní půjde z Brna zcela bezpečně dojet až například ke klášteru v Rajhradě," doplnil Šrámek.

Po silnicích, hlavně třetí třídy, se stále ještě jezdí v pohraničí, kde je však automobilový provoz minimální. „Většina cesty už je tak vhodná i pro rodiny s dětmi. Problém spíš pomalu narůstá s lidmi na in-line bruslích, protože většina úseků je vyasfaltovaných,“ poznamenal Šrámek.

Cyklostezka se každoročně slavnostně otevírá, letos to bude 4. května v Přibicích. Česká strana už několik let, zatím bez úspěchu, hledá partnera v Rakousku, se kterým by zajistila totožné značení stezky až do Vídně a stejně tak značení z Vídně do Brna.

„Z pohraničního Laa Rakušané cyklisty na Vídeň navedou, opačně však není Brno jako cíl značené nikde,“ řekl Šrámek.

Nyní je do Vídně značená cesta EuroVelo 9, která u Nového Přerova odbočuje podél hranice do Valtic a teprve odtud směřuje do Vídně.

Zdroj: ČTK

Štítky stavby, turistika, cykloturistika, Jihomoravský kraj, Brno, Vídeň, silnice, Pasohlávky, Novomlýnská nádrž, Rakousko, Brněnsko, Rebešovice, Chrlice, Rajhradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na cyklostezce z Brna do Vídně vzniknou další úseky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.