Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Motoristé už byli v pohodě, ale chodci ještě trpěli

Byla to pořádná pondělní předjosefská nadílka. Během dvanácti hodin napadlo v Brně od 20 do 30 centimetrů sněhu. Včera ráno už byla většina komunikací i v okrajových částech města sjízdná.

Hůř na tom byli chodci, kteří se cestou do školy, do práce, k lékaři nebo za nákupem museli brodit a balancovat hrbolatým rozšlapaným tajícím sněhem.Kdo nezvolil správnou obuv, měl prostě smůlu.

Bylo docela komické pozorovat, jak mladí staří na přechodech přeskakují jako klokani bariéry, které v noci nahrnuly ke krajnicím posypové vozy radlicemi z vozovek.

Na základě tzv. chodníkového zákona si městské části s úklidem cest moc starostí nedělají. Pokud dojde ke zranění chodce kvůli stavu chodníku, dokazování o viníkovi je hodně složité.

A jak je tomu u majitelů a správců nemovitostí, kterým nyní padají ze střech sněhové laviny a převisy? Tady v případě úrazu chodce je vina jednoznačně na jejich straně.

Ale ani oni nebezpečí a případné škody nijak usilovně neřeší. Většinou dávají sesuvu sněhu volný průběh, v lepších případech opřou o fasádu domu hůlku s cedulkou a sdělením: Pozor, ze střechy padá sníh! Přejděte na druhou stranu.

A na druhé straně stojí taky dům a taky má střechu, ze které hrozí stejné nebezpečí. A co teď?! Dobrá rada nad zlato.

Zůstat v klidu, dívat se vzhůru a jít. A mít štěstí a doufat, že ten převis, který se musí už každým okamžikem utrhnout, nespadne zrovna na moji hlavu.

Ale jinak sněhová nadílka přinesla i pozitivní zprávy. Například tu, že v případě oteplení nehrozí žádné výrazné zvedání hladin řek ani povodně.

„Mezi Vírskou a Brněnskou přehradou je v povodí přibližně 23 milionů krychlových metrů vody. Brněnská údolní nádrž je ale na situaci a jarní tání připravena. Povodí Moravy zvýšilo upouštění vody na současných 28 krychlových metrů za vteřinu, a to je dostačující,“ sdělil Brněnské Drbně hydrolog brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Neruda.

Sněhovou nadílku si pochvalují také lyžaři a snowboardisté, kterým se tak prodlouží zimní sezona. A spokojeni jsou i zemědělci, farmáři nebo zahrádkáři, kteří vloni zjara trpěli právě nedostatkem vody.

Štítky padající sníh, střecha, výstraha, převisy, Brno, počasí, Český hydrometeorologický ústav, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motoristé už byli v pohodě, ale chodci ještě trpěli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.