Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Moravu si dnes vyvěšením její vlajky připomíná přes 750 obcí

Tradice, kulturu a historii Moravy si dnes vyvěšením její vlajky připomíná přes 750 radnic, tedy zhruba třetina moravských měst a obcí. Akce se koná při příležitosti dnešního svátku, který je věnován věrozvěstům a také duchovním patronům Moravy sv. Cyrilu a Metoději. Před čtyřmi roky ji na popud studentů začalo pořádat sdružení Moravská národní obec.

Ve srovnání s prvním ročníkem v roce 2010 se počet radnic zdesetinásobil. "Zájem o akci je enormní. Od starostů často slyšíme, že je hezké, že města a obce na Moravě, a to bez ohledu na jakékoli politické názory, něco spojuje," řekla k vyvěšování vlajek Lenka Holaňová z Moravské národní obce.

Zlatočervená vlajka, doplněná o moravskou orlici, opět visí na Nové radnici v Brně a na 17 radnicích jeho městských částí. Zavlaje ve Znojmě i v 70 okolních obcích, v Břeclavi, Litovli, Vyškově, Kyjově, Zábřehu, Vizovicích, Uničově, Šumperku, Valašských Kloboukách, Uherském Brodu i Uherském Ostrohu. 

Velkou podporu má akce v moravské části Vysočiny. Na Třebíčsku se do ní kromě Moravských Budějovic a Náměště nad Oslavou zapojilo dalších 70 radnic. Silná je také podpora na Svitavsku, kde je vlajka k vidění v Moravské Třebové či v Chornicích. Letos nově prapor zavlaje například ve Frenštátě pod Radhoštěm, Kunovicích, Hluku, Třešti, Bruntále, v Jevišovicích u Znojma nebo ve Vidnavě na Jesenicku. Tradičně s akcí počítá Jihomoravský kraj, k němuž se nově připojil Zlínský kraj.

K akci se symbolicky připojuje radnice ve Vysokém Mýtě, tedy v Čechách, protože tamní rodák a obrozenec Alois Vojtěch Šembera vlajku v roce 1848 vytvořil. Tehdy ji tvořily jen dva pruhy; horní žlutý (zlatý) a dolní červený. Stejnou vlajku má Praha, České Budějovice, Varšava nebo Kladsko. Proto se na vlajku začal před lety přidávat dalším symbol Moravy - erb s orlicí.

Zdroj ČTK

Štítky vlajka, Morava, Brno, Moravská národní obec, radnice, Cyril a Metoděj, Znojmo, Alois Vojtěch Šembera, Česko, Varšava, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravu si dnes vyvěšením její vlajky připomíná přes 750 obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.