Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Město si s námi hraje, říká o procesu privatizace Květa Fridrichová

Sága privatizace bytů má svůj konec v nedohlednu a platí za to jejich nájemníci. Městští zastupitelé ve svých vyjádřeních otáčejí, jak fouká vítr a tak je situace krajně nepřehledná, říká Květa Fridrichová z výboru ulice H. Malířové

 

Říkáte, že ČSSD byla proti. Ta se ale teď staví do opačné pozice.

Šokovalo mne, že v tisku bylo sděleno, že ČSSD a p. Pospíšil (bývalý majetkový náměstek primátora), který byl dříve na straně p. Liptákové, najednou strašně vystupuje pro privatizaci. To ale ve skutečnosti není pravda. Já mám jeho osobní dopis, kde píše, že pro nás privatizace v podstatě není možná. Dostala jsem od magistrátu odpověď od p. Doktorky Marešové. Ta nám kdysi psala, že půjdeme do komise. S érou p. Pospíšila to skončilo.

Jak to vypadá u ostatních?

Mám písemné vyjádření několika stran, kde jsou zastupitelé, kteří tvrdí, že nás podpoří). Od 1.12 loňského roku, kdy nastoupilo nové vedení magistrátu, máme požádáno o dokončení privatizace. Doloženo fotkami, názorem znalců apod. Posílali jsme průvodní dopis p. Liptákové, kde jsme všechno udělali. Ten dům za chvíli spadne.

V roce 2002  byla dělána rekonstrukce. Jak to celé dopadlo?

Magistrát uvádí 88 milionů Kč za celý dům, který má jedenáct vchodů. Takže na jeden vchod to vychází 8 milionů Kč. Já jsem si pozvala znalce, který prošel celý dům a náklady vyčíslil na maximálně 5 milionů Kč na jeden vchod. My jsme požádali o kontrolu nákladů a kontrolní odbor Brno-sever nám odpověděl, že doklady se skartovaly. To hovoří jasně.

A náklady na bydlení?

Spočítali jsme náklady za 10 let. 310 bytů po nájemném vychází na 175 milionů Kč, oni vyčíslili 88 milionů Kč. Tudíž ten dům je několikrát zaplacený. Ale je stále v dezolátním stavu. Skutečně, kdybych vás zavezla do těch bytů, špína v domě, staré potrubí, elektrika…katastrofa.

Kde vidíte důvody posledního odmítnutí zastupitelstvem?

Před čtyřmi roky jsme požádali o privatizaci bytů na ulici H. Malířové, kde jsme měli 90% nájemníků. Máme usnesení z městské části Brno - sever , kde máme doporučenou privatizaci. Od té doby jsme jednali s magistrátem, který nám stále sliboval, že nás dá k privatizaci. Na zastupitelstvu jsme ale narazili. ČSSD A ODS byli proti. Když jsem se ptala několika zástupců z řad zastupitelů, bylo mi sděleno, že dostali špatné podklady.

Mohlo hrát roli to, že dům již je po revitalizaci?
Byla tam dělána revitalizace, to je pravda. Ale ta byla špatně provedená. Do domu zatéká, je špatná elektro instalace apod. Od té doby bojujeme a píšeme stížnosti a dotazy. Teď jsme psali p. Liptákové (náměstkyně primátora, KDU-ČSL), kde jsme v žádosti o dokončení privatizace poslali všechny výpočty a opravy.

Jaké jsou vyhlídky do budoucna?

Od příštího roku máme platit víc, než 10 000 Kč nájemného, což je katastrofa. V tomhle stavu je potřeba vložit do domu 15 milionů Kč a na to město nemá. My si to chceme opravit za vlastní peníze a ne tam žít, jak někde…

Štítky privatizace, dům, ČSSD, magistrát, ODS, KDU-ČSL, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město si s námi hraje, říká o procesu privatizace Květa Fridrichová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.