Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město postaví v pěti čtvrtích za dvě miliardy nové kanály

Brněnský magistrát spustil jednu z největších investic své historie, dostavbu městské kanalizace za více jak dvě miliardy korun. Nových stok se dočkají lidé v Tuřanech, Žebětíně, Ivanovicích, Bohunicích, Řečkovicích a v jižních částech města.

Obří zakázku představilo ve čtvrtek vedení města novinářům. „Rozsah projektu nemá v posledních letech v Brně obdoby,“ řekl ve čtvrtek náměstek primátora Robert Kotzian (ODS). Kanály podle něj postaví sdružení firem IMOS Brno, OHL ŽS a Metrostav.

Nová kanalizace má podle náměstka primátora zamezit nekontrolovanému vypouštění odpadních vod do řek a potoků a má za úkol zabránit i znečištění podzemních vod. Ty jsou kontaminovány kvůli havarijnímu stavu stok a provozu různých jímek a trativodů. Na stokovou síť Brna se po skončení prací nově připojí několik tisíc obyvatel.

Nová kanalizace má být hotova v únoru 2014. Investice na zkvalitnění infrastruktury města významně zatíží rozpočet Brna. To by ale samo tak nákladnou akci nebylo schopno zaplatit, 44 procent z 2,03 miliardy korun proto pokryjí dotace z Evropské unie.

Stavební práce částečně omezí i brněnskou dopravu. Výluky a uzavírky se týkají především oblasti ulic od Svitavského nábřeží přes Husovickou a Vranovskou až po Sportovní nábřeží. Dělníci tam kompletně opraví vozovky, chodníky i úseky s kolejemi.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky kanály, výstavba, Brno, magistrát, kanalizace, Brno-Bohunice, Žebětín, Řečkovice, Ivanovice, Robert Kotzian, ODS, Metrostav, OHL ŽS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město postaví v pěti čtvrtích za dvě miliardy nové kanály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.