Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Méně studentů a staveb, naznačil Bek jako kandidát na rektora

Masarykova univerzita bude mít v příštích letech méně studentů a nejspíš i méně peněz. Místo náročných stavebních projektů se začne více soustředit na vědecké výsledky a kvalitu výuky, nastínil v programovém prohlášení jediný kandidát na rektora pro příští čtyři roky, muzikolog Mikuláš Bek.

Chce přispět k tomu, aby se vysoká škola alespoň v jednom z renomovaných žebříčků světových univerzit posunula ze šesté do páté stovky. Bek univerzitu vede od roku 2011. K nové volbě se akademický senát sejde 20. dubna. Prohlášení je dostupné na webu školy.

Podle Beka přestala platit jednoduchá rovnice, podle které více studentů znamenalo pro školu více peněz. V současnosti naopak může příliš vysoký počet studentů připadajících na jednoho učitele škole uškodit. "Ještě stále jsme vzdáleni optimu a měli bychom nadále snižovat počty studentů. Samozřejmě tak, abychom neohrozili finanční stabilitu," uvedl Bek. Druhá
největší česká univerzita by si ale podle něj měla zachovat relativní podíl na studentské populaci v zemi. V současnosti má 34.286 studentů, dříve jich bývalo přes 40.000. V roce 2014 škola hospodařila s rekordně vysokým rozpočtem 8,3 miliardy korun.

Univerzita v posledních letech čerpala z EU miliardy korun na rozvojové projekty, rekonstrukce budov a novou vědeckou infrastrukturu. Podobě masivní budování se již podle Beka opakovat nejspíš nebude, což znamená méně byrokracie a více času na vědu a studenty. Zůstanou starosti s financováním provozu již postavených pracovišť. Do budoucna zbývají tři stavební priority: simulační centrum lékařské fakulty, sídlo nelékařských oborů a stomatologie v kampusu a dostavba fakulty informatiky a ústavu výpočetní techniky.

Dále má univerzita podle rektora usilovat o peníze na dokončení rekonstrukce filozofické fakulty z národního investičního programu ministerstva školství. "Tím by měl být stavební rozvoj univerzity na nějakou dobu uzavřen. Po roce 2020 bude třeba věnovat pozornost spíše rekonstrukcím a údržbě našich četných budov," uvedl Bek.

Z rozpočtového hlediska školu podle Beka možná čekají horší časy. "Objem mezd vyplácených v letech 2013 a 2014 z operačních programů se již nikdy nevrátí. Příspěvek na vzdělávací činnost univerzity od státu bude přinejlepším stagnovat a podobně se vyvíjí i financování výzkumu formou institucionální podpory," připustil Bek. V personální politice by chtěl zavést každoroční pravidelné hodnocení zaměstnanců, jichž je 5263.

Bek se stal poprvé rektorem v září 2011, kdy vystřídal Petra Fialu, nynějšího šéfa ODS. Tehdy se o zvolení do čela univerzity ucházelo pět kandidátů, tentokrát protikandidáta nemá. Zvoleného adepta musí ještě následně jmenovat prezident republiky. S Milošem Zemanem, současnou hlavou státu, měl Bek v minulosti rozpory. V roce 2013 Zemanovi neumožnil vystoupit před studenty univerzity. Jako důvod uvedl blížící se volby. Prezident Beka následně dvakrát nepozval na oslavy 28. října.

Zdroje: ČTK

Štítky Mikuláš Bek, univerzita, peníze, Masarykova univerzita, Miloš Zeman, rekonstrukce, Evropská unie, Petr Fiala, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Méně studentů a staveb, naznačil Bek jako kandidát na rektora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.