Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Medvíďata mají za sebou křest, dostala jména Kometa a Nanuk

Po pěti měsících od jejich narození se tuto sobotu konaly v zoologické zahradě na Mniší hoře v Bystrci křtiny. Mláďata ledních medvědů matky Cory pokřtil primátor Roman Onderka a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša.

V programu vystoupili herci Městského divadla Alena Antalová, Ivana Vaňková a Hana Holišová. Nechyběli ani zástupci adoptivních rodičů z klubu HC Kometa Brno. Brněnská zoo i Kometa totiž letos slaví 60 let od založení.

Součástí slavnosti bylo také historicky první komentované krmení ledních medvědů. A protože šlo o slavnost jaksepatří, nechyběl ani speciálně „upečený“ dort.

„Pro naší zoologickou zahradu i město Brno je to opravdu mimořádná událost. Rodí se zde každoročně desítky zvířat, ale lední medvědi jsou svým způsobem výjimeční. Vždyť jsme na tento okamžik čekali celých pět let,“ řekl po křtu medvědí holky a kluka Onderka.

Jen připomeňme, že naposledy se křtiny ledních medvíďat matky Cory a otce Umca konaly na jaře 2008. Tehdy to byli dva bratři a dostali jména Tom a Bill.

Hlasování veřejnosti o jménech nejnovějších přírůstků do rodiny ledních medvědů bylo ukončeno 24. dubna v poledne, v den, kdy mláďata oslavila pět měsíců života. Hlasující měli možnost vybírat z 24 jmen.

Zatímco pro samičku zvítězilo jednoznačně jméno Kometa, hodně dramatický závěr hlasování svedla v posledních dvou týdnech jména pro samečka. Ve hře byly do poslední chvíle Rondo a Nanuk. Nakonec jen o několik stovek hlasů vyhrál Nanuk.

Hlasování probíhalo od 1. března na webových stránkách Zoo Brno a HC Kometa Brno. Na obou webech se za 54 dnů sešlo neuvěřitelných 107 tisíc hlasů. Na prvním místě s 37 tisíci hlasy byla Kometa, na druhém místě s 24 tisíci hlasy Nanuk, na třetím s 22 tisíci Rondo.

Zoologická zahrada očekává, že stejně jako tomu bylo před pěti lety, i letos se díky medvědím „celebritám“ opět zvýší návštěvnost. Ta v roce 2008 dosáhla téměř půl milionu návštěvníků.

Foto: Zoo Brno

Štítky medvíďata, zoo, Brno, křest, jména, Kometa, Nanuk, medvěd lední, zoologická zahrada, Roman Onderka, Stanislav Moša, Městské divadlo Brno, Zoologická zahrada Brno, Bystrc, HC Kometa Brno, Cora, Hana Holišová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medvíďata mají za sebou křest, dostala jména Kometa a Nanuk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.