Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé uctili v Brně Palachovu památku v Havlově uličce

Divadelníci z brněnské Husy na provázku ve středu v pět hodin odpoledne slavnostně otevřeli Uličku Václava Havla. Akci, na niž se přišlo podívat přes 200 lidí, spojili s připomínkou 45. výročí upálení Jana Palacha.

O názvu uličky rozhodli loni v prosinci brněnští zastupitelé. Divadlo ve spojitosti s pojmenováním ulice už pořádalo několik happeningů. Režisér divadla Husa na provázku Vladimír Morávek dnes řekl, že herci přemýšleli, který den pro otevření uličky zvolit. Podle něj je den Palachova výročí příhodný.

"Říkali jsme si co by Václavovi Havlovi udělalo radost nejvíc, kdyby se nemluvilo jen o něm," uvedl. Akci dnes spolupořádal i brněnský Sokol. Z jeho iniciativy ode dneška na zdi uličky visí abstraktní posmrtná maska Jana Palacha, který se v lednu 1969 na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Vysokoškolský student tak protestoval proti nastupující nesvobodě v Československu po okupaci armádami Varšavské smlouvy. Co bude dál s dílem, Morávek zatím neví. "Sejdeme se tu ještě v neděli na výročí úmrtí Jana Palacha. Půjdeme k desce a pravděpodobně si ji odneseme do divadla," řekl Morávek.

Lidé se dnes v Uličce Václava Havla tísnili. Na místě hrála hudba, divadelníci nesli fotografie s bývalým prezidentem. Po prezidentovi se jmenuje úzká ulice vedoucí od Divadla Husa na provázku k parku a katedrále na Petrově. V Brně pojmenování uličky původně navrhl Morávek, radnice městské části Brno-střed uspořádala dvě ankety. První byla internetová a lidé se vyjádřili proti pojmenování uličky, ve druhé Brňané hlasovali osobně a vyšla pro pojmenování.

Zdroj ČTK

Štítky Jan Palach, Václav Havel, Brno, divadlo, Divadlo Husa na provázku, Vladimír Morávek, Varšavská smlouva, Československo, Václavské náměstí, divadelní herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé uctili v Brně Palachovu památku v Havlově uličce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.