Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé se zbavují nadbytečných nájemních bytů města

V centru Brna se lidé v poslední době zbavují městských nájemních bytů ve větší míře, než tomu bylo v minulosti. Za uplynulý půlrok dostala radnice Brno-střed zpět asi 170 bytů, což je množství, které jí dříve nájemníci vraceli ročně.

Většinou se bytů zbavují lidé, kteří měli dva a jeden si platili, aby se do něj mohly jednou nastěhovat jejich děti. Nyní jim finanční situace již neumožňuje, aby platili nájemné navíc.

Brno-střed vlastní přibližně 4000 bytů. Problém má s byty dvou zcela odlišných kategorií. Potíže jsou s prostornými pěti až šestipokojovými byty první kategorie. Nájem se všemi poplatky za takový byt se může vyšplhat měsíčně až na 17 tisíc korun.

Když se dříve, kdy byly nájmy i energie levnější, takovýto byt uvolnil, bylo o něj průměrně 30 zájemců. Nyní se stěží přihlásí jeden.

Potíže jsou také s byty nejhorší kategorie z oblasti, které se přezdívá brněnský Bronx. Má vyšší kriminalitu, je hojně obývána Romy a některé byty mají společná sociální zařízení. Město má v této části zhruba 30 bytů, o které dlouhodobě nikdo nestojí.

Radnice zvažuje, že problém s drahými a prostornými byty vyřeší jejich rozdělením na více bytových jednotek. V takzvaném Bronxu by pak hledala developery schopné revitalizovat celé domy.

„Několik těchto projektů se již povedlo. Jsem přesvědčený o tom, že se lokality jako Bratislavská, Francouzská nebo Cejl za čas podaří začlenit zpět do města,“ uvedl místostarosta Pavel Sázavský.

Cena nájemného se pohybuje v Brně-středu od zhruba 70 korun za metr čtvereční až po 96 korun.

„Lidé byty vracejí, protože je k tomu přinutila deregulace nájemného. Nájemné městských bytů se vyrovnalo s tržním nájemným, navíc vzrostly ceny energií,“ řekl k problému realitní makléř Vladimír Veselský z firmy Nejlepší bydlení realitní společnost.

Podle něj vracení bytů neznamená, že by bydlení v centru přestalo být atraktivní. Za chybu považuje, že mnohé z městských nájemních bytů nejsou dostatečně udržované.

„Za skutečně kvalitní byty by totiž byli lidé ochotni utrácet více a město by vydělalo. Jenže na takovéto projekty nejsou peníze,“ uvedl. Sázavský to připustil.

Radnice se ale podle něj snaží i tyto záležitosti řešit, například nabídkou nájemníkovi, aby si byt opravil vlastním nákladem a získal na jistý čas zvýhodněné nájemné.

Zdroj: ČTK

Štítky správa, byty, Brno, centrum, Brno-střed, Bronx

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se zbavují nadbytečných nájemních bytů města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.