Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lední medvědice Cora z brněnské zoo porodila dvojčata

V brněnské zoo mají důvod k radosti, lední medvědice Cora se opět stala matkou, když v sobotu odpoledne porodila dvě mláďata. V neděli informovala mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Cora porodila přesně pět let a jeden den od narození populárních medvíďat Billa a Toma. „Cora se od prvních minut chová jako velmi vzorná matka a byl slyšet už i typický zvuk kojení,“ řekl chovatel Miloslav Waltr, který po celý víkend medvědici bedlivě sleduje prostřednictvím kamer. Podle zvukových i pohybových projevů medvíďat je prognóza zatím příznivá, ale kritické období potrvá ještě další měsíc.

Důležité pro medvíďata je, aby se v prvních 24 hodinách od porodu napila od matky colostra - prvního mléka obsahujícího nezbytné protilátky k získání imunity. Další týden je důležitý pro hormonální přípravu medvědice na mateřskou roli a až po měsíci od porodu je velká pravděpodobnost, že mláďata přežijí.

„Nezbývá než doufat, že tentokrát budou všechny okolnosti příznivé a brněnská zoologická zahrada a její návštěvníci se budou moci těšit z medvědí rodiny. V průběhu 24 hodin bude spuštěn on-line přenos z medvědího porodního boxu. Veřejnost tak bude moci sledovat průběh následujících hodin a dnů na www.zoobrno.cz,“ dodala mluvčí zahrady.

Její mláďata Tom a Bill, kteří z jejích potomků jediní přežili, odešli z brněnské zoo v necelých dvou letech. Tom zamířil do Prahy, Bill putoval do zoo v německém Gelsenkirchenu. Tom dělá společnost dvěma medvědicím a Bill partnerce Laře.

Napsala Irena Frolová, Mediafax

Štítky Lední, medvědice, Cora, brněnské, zoo, porodila, dvojčata, Zoologická zahrada Brno, zahrada, Billa, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lední medvědice Cora z brněnské zoo porodila dvojčata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.