Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lední medvědice Cora se už připravuje na porod

V brněnské zoologické zahradě všichni s napětím očekávají porod lední medvědice Cory.

Kvůli teplému počasí v posledních týdnech se samice ale nechtěla nechat uzavřít do porodního boxu, a proto chovatelé konzultovali tuto situaci s kolegy z moskevské zoo, kteří mají s odchovem ledních medvědů bohaté zkušenosti.  Bylo rozhodnuto, že Coru do boxu uzavírat nebudou, ale vytvoří ji co nejoptimálnější podmínky.

Cora bude tedy stále volně ve výběhu a do boxu se sama přesune až k samotnému porodu. K tomu potřebuje maximální klid. Proto byl od pondělí 12. listopadu omezen pohyb chovatelů v medvědinci a pro návštěvníky byla uzavřena cesta kolem výběhu ledních medvědů.

„Prosíme všechny, kteří v těchto dnech navštíví naši zahradu na Mniší hoře, aby toto omezení respektovali. Nastávající maminku teď chovatelé sledují prostřednictvím kamer a tyto záběry budou po porodu dostupné i pro veřejnost na našich webových stránkách www.zoobrno.cz,“ sdělila ve čtvrtek tisková mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

V září byl od Cory oddělen její partner Umca a změnil se také její jídelníček. Syrové maso bylo nahrazeno vařeným a doplněno rybami, ovocem, červenou řepou a další zeleninou.

V posledních dnech však Cora již skoro nic nejí, což je známkou blížícího se porodu. Všichni si teď přejí, aby medvědice přivedla na svět životaschopná mláďata, která budou prvním dárkem k blížícím se 60. narozeninám brněnské zoo.

Chovatelé doufají, že odchov medvíďat se Coře tentokrát podaří stejně jako před pěti lety, kdy se její potomci Bill a Tom stali miláčky návštěvníků zoo. O rok později pak byla obě medvíďata převezena do svých nových domovů: Tom do Zoo Praha a Bill do zoo v německém Gelsenkirchenu.

Bill a Tom, narozeni 23. listopadu 2007, byli prvními mláďaty medvědů ledních odchovanými v brněnské zoo přirozenou cestou.

Foto: Zoo Brno

Štítky Zoo Brno, lední medvědice, Cora, porad, mláďata, porod, medvědice, Zoologická zahrada Brno, box, ZOO Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lední medvědice Cora se už připravuje na porod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.