Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lední medvědi dostali nový bazén. Brněnská zoo přestaví i další expozice

Na průzkum neznámého prostředí se ve čtvrtek vydal lední medvěd Umca. V brněnské zoologické zahradě mu vybudovali nový výběh s bazénem za milion korun. Umca se do něj sice zpočátku bál vstoupit, ale po chvíli se odhodlal a ladnou šipkou do lázně skočil.

Vedení zoologické zahrady však s úpravami expozice ledních medvědů nekončí. „Do podzimu příštího roku máme v úmyslu předělat hlavní velký bazén. Také chceme, aby se návštěvníci dostali k výběhu i zespodu, kde budou mít atraktivnější výhled,“ řekl ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka. Dodal, že částka za předělání velkého bazénu by se pohybovala kolem milionu korun.

Nového prostředí se dočkají také zvířata ze severských oblastí. Lidé v něm uvidí čipmanky, projdou se kolem bizona a dostanou se k orlům bělohlavým. „Díky speciálně navrženým prostorům vynikne život zvířat. Návštěvníci se dostanou do bezprostřední blízkosti orlů, před nevyžádaným kontaktem je však ochrání strop,“ uvedl architekt Vratislav Danda z pražského studia AND, které přestavbu navrhlo. Výška orlí voliéry dosahuje sedmnácti metrů, na vrcholu má v průměru metrů třicet. Na konci stezky pak lidé uvidí ještě skunka.

V říjnu začala zoologická zahrada budovat také africkou vesnici Samburu. „Osadu vytvoří osm replik chýší domorodých Afričanů, které poslouží ke vzdělávání a oddechu návštěvníků. Také z nich půjde pozorovat drobné africké zvířectvo a laguna plameňáků,“ sdělila mluvčí brněnské zoologické zahrady Monika Brindzáková. V dalších letech pak vedení plánuje v sousedství vesnice postavit nový lvinec, gepardinec a zařídit nádrž pro hrochy.

Předělaného výběhu se dočkají také klokani. „Vyplní dosud nevyužitou stráň pod pavilonem exotického ptactva a poslední prázdný prostor podél páteřní cesty spojující dolní a horná část zahrady,“ informovala Brindzáková. Celým klokaním areálem povede naučná stezka, na které se návštěvníci dostanou do přímého kontaktu se zvířaty. „Její součástí se stane také skála vyzdobená napodobeninami skalních maleb původních obyvatel Austrálie, Aborginců,“ podotkla Brindzáková.

Celkem zaplatí zoologická zahrada za úpravy dvaapadesát milionů korun, přičemž na ně získala dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Autoři

Štítky zoo, lední medvěd, rekonstrukce, oprava, bazén, zoologická zahrada, medvěd lední, Zoologická zahrada Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lední medvědi dostali nový bazén. Brněnská zoo přestaví i další expozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.