Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

„Koupí“ polévky mohou lidé přispět na výcvik vodícího psa

K vánočnímu času neodmyslitelně patří řada charitativních akcí a dobročinných sbírek. Kromě tradiční sbírky Červeného kříže pod vánočním stromem dodržujeme v Brně i další krásnou tradici, „Dobročinnou vánoční polévku“, jejíž výtěžek je věnován Sdružení Vodící pes, o. s. na výcvik vodícího psa pro zrakově postižené.

Přijďte se proto v úterý 23. prosince od 12 do 14 hodin zahřát dobrou čočkovou polévkou na náměstí Svobody a dobrovolným příspěvkem podpořit výcvik a zajištění části krmiva pro dalšího chundelatého pomocníka. Polévku bude zájemcům nalévat náměstkyně primátora Klára Liptáková.

Výcvik vodicího psa pro nevidomého člověka není vůbec levnou záležitostí, přitom pro jeho budoucího pána je tento chlupatý společník oporou na dlouhá léta. Škola pro výcvik vodicích psů pod vedením Milana Dvořáka působí v Brně již od roku 2000 a využívá systém pečovatelských rodin, ve kterých štěňata vyrůstají a odkud do školy k výuce pravidelně docházejí. Příprava probíhá na veřejnosti a také v prostorách, kam lidé obvykle chodí, v nákupních centrech, na úřadech, poštách, vlakovém nádraží. Psi se musí naučit nacvičené povely, ale také „inteligentní neposlušnost“, kdy intuitivně odmítnou uposlechnout povel, jehož vykonání může být pro pána nebezpečné.  Výchova a výcvik vodicího psa vyjde na 200 tisíc korun.

Za částku vybranou na akci „charitativní polévka“ bude mít pes krmení na více než rok. Nevidomí pak čekají vycvičeného na psa v průměru dva až pět měsíců.

V předchozích letech získaly podporu štěňata Goldie, Arwen, Rocky, Georg a Gucci junior. V roce 2009 bylo vybráno 4 507 korun (fenka Goldie), v roce 2010 sbírka přinesla 8 470 korun (fenka Arwen), v roce 2011 lidé dobrovolně přispěli částkou 7 533 korun (pes Rocky). V roce 2012 to bylo 12 312 korun na výcvik psa George a v roce 2013 11 415 korun  na psa Gucci juniora. Letos budou lidé koupí čočkové polévky přispívat na výcvik psa Hanýska.

Tisková zpráva

Štítky vodicí pes, polévka, pes, Brno, Červený kříž, Klára Liptáková, Gucci, Milan Dvořák, Náměstí Svobody, Rocky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Koupí“ polévky mohou lidé přispět na výcvik vodícího psa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.