Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Knihovna Jiřího Mahena je Knihovnou roku 2012

Prestižní ocenění Ministerstva kultury ČR Knihovna roku 2012 získala brněnská Knihovna Jiřího Mahena. Cenu obdržela za systematickou práci s uživateli s různými druhy postižení a za inspirativní přínos pro další knihovny, a to v kategorii Významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb.

V této kategorii bylo na cenu Knihovna roku 2012 nominováno celkem 17 knihoven z celé republiky. „Získaná cena je pro nás odměnou i závazkem. Těší mě, že naše služby pomáhají dospělým i dětem s různými druhy handicapů překonávat izolovanost, umožňují přístup ke kultuře a informacím, rozvíjejí dovednosti a napomáhají jejich integraci do společnosti,“ řekla na čtvrteční prezentaci úspěchu ředitelka KJM Libuše Nivnická.

Cena Knihovna roku se uděluje od roku 2003. Už o rok později získala KJM diplom za projekt Poprvé do školy - poprvé do knihovny, který se stal jednou z jejích tradičních akcí a v celé republice inspiroval mnoho dalších knihoven.

Kromě služeb pro širokou veřejnost věnuje KJM soustavnou pozornost práci s klienty s různými druhy handicapů a bezbariérovosti v poskytování svých služeb. Nejdelší tradici má v KJM Knihovna pro nevidomé a slabozraké, která působí v Brně od roku 1976. Její fond slouží téměř třem stovkám registrovaných uživatelů.

Nadstandardní služby poskytuje Mahenova knihovna i sluchově postiženým čtenářům. Významnou úlohu v této činnosti sehrávají vedle centrály v Kobližné ulici i její pobočky.

Například v Líšni spolupracují s denním stacionářem EFFETA pro lidi s mentálním postižením a autismem. S mateřskou a základní školou pro tělesně postižené na Kociánce zase spolupracuje pobočka v Králově Poli.

Pomocnou ruku dětem s různými typy postižení a dětem ze sociálně znevýhodněných rodin podává knihovna prostřednictvím projektu Ruku v ruce, a to formou vzdělávacích besed a společných integračních programů.  Do projektu, který funguje téměř tři roky, se zapojilo na čtyři tisíce dětí.

Štítky Knihovna Jiřího Mahena, ocenění, vítězství, Knihovna roku 2012, knihovna, Jiří Mahen, Ministerstvo kultury České republiky, projekt, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna Jiřího Mahena je Knihovnou roku 2012  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.