Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jižní Morava bude mít 100 milionů na špičkové vědce ze zahraničí

V jihomoravském grantovém programu SoMoPro, jehož cílem je lákat špičkové vědce z ciziny, bude na příštích pět let pravděpodobně 100 milionů korun. Evropská komise už podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) schválila projektovou žádost na třetí vlnu programu. Polovinu rozpočtu pokryje kraj z vlastních zdrojů.

"Návrh grantové smlouvy s Evropskou komisí bych rád předložil v dubnu zastupitelstvu," řekl dnes Hašek při prezentaci programu. První výzvu kraj vypíše nejspíš na podzim.

Pilotní program SoMoPro I. začal před šesti lety. Vrátili se díky němu Češi, kteří působili na univerzitách v zahraničí, přijeli také cizinci. Celkem zatím program podpořil 53 výzkumníků z 15 zemí světa 236 miliony korun. Působí na brněnských univerzitách a dalších vědeckých pracovištích, věnují se vlastnímu výzkumu, publikují a předávají své znalosti a zkušenosti.

"Funguje zde efekt sněhové koule. Vědci, kteří zde působí, sem zvou své kolegy z celého světa, program tak získává na prestiži. Potěšující je, že polovina vědců z pilotního programu v Brně zůstala, dále působí na hostitelských institucích a pokračuje ve svých projektech," řekl ředitel Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu Miloš Šifalda.

Příkladem Češky, která se do Brna vrátila ze zahraničí, je Kristýna Zápražná. Dříve působila například na Pensylvánské univerzitě. Nyní má možnost poprvé samostatně pracovat na vlastním výzkumu. V Brně zkoumá změny genetické informace, cílem je lépe pochopit patologii chronické lymfoidní leukémie a přispět k rozvoji nových terapií.

Francouzská vědkyně Helene Robert Boisivonová ve výzkumném centru CEITEC mapuje to, jak se vytváří embrya uvnitř semen rostlin a jak rostou. "Doufám, že zde na konci mého projektu najdu své místo a budu moci pokračovat ve svém výzkumu," uvedla vědkyně.

Výzkumníci z ciziny se v Brně podle svých slov cítí vítáni, chválí si dobré podmínky k výzkumu i k životu. Například jeden z indických vědců vyzdvihuje i čistý vzduch pro svého syna. Na kvalitu ovzduší v Brně při tom lidé často žehrají. Ve srovnání s indickým Durgapurem je prý ale několikanásobně lepší.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Evropská komise, Michal Hašek, Brno, ČSSD, výzkum, univerzita, Miloš Šifalda, CEITEC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava bude mít 100 milionů na špičkové vědce ze zahraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.