Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský kraj pořídí 15 defibrilátorů, dostane je policie

Jihomoravský kraj koupí dalších 15 defibrilátorů za 600.000 korun. Zatím jsou v kraji k dispozici čtyři desítky přístrojů, které v případě srdečního selhání mohou zachránit člověku život.

Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Barbory Zuchové se díky použití defibrilátoru podařilo počátkem prosince zachránit muže v Hrušovanech u Brna. Přístroje jsou zatím na veřejných místech a mají je hasiči, nově je dostanou také policisté.

Investici schválili krajští radní. "Kraj na nákup vyčlenil 600.000 korun. Předpokládáme, že přístroji vybavíme policejní vozy, které zasahují u dopravních nehod," uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Kraj už v dubnu poskytl půl milionu korun na desítku defibrilátorů, které dostali hasiči. Přístroje jsou v místech, která jsou z hlediska dojezdu záchranné služby hůře dostupná. "Chceme, aby byly na co nejvíce místech v kraji a jednoduše dosažitelné 24 hodin denně. V případě akutní zdravotní příhody musí existovat možnost jejich nasazení," doplnil Hašek.

Mluvčí Zuchová uvedla, že záchranáři se na všechna místa v kraji dostanou v zákonné normě, ale do některých oblastí jim to trvá například čtvrt hodiny. "U vážného stavu přitom hraje roli každá minuta, protože po pěti minutách začínají odumírat mozkové buňky," vysvětlila. S každou přibývající minutou pak podle ní klesá o deset procent šance na přežití.

Některé z čtyřicítky defibrilátorů mají hasiči, ale jsou i v obchodních centrech nebo ve firmách. "V případě potřeby může operátorka navést člověka po telefonu, aby defibrilátor vzal, a přesnými instrukcemi mu popíše, co má udělat, jak nemocnému nalepit elektrody, zmonitorovat činnost srdce a zmáčknout tlačítko," uvedla Zuchová.

Defibrilátor zachránil na začátku prosince život muži v Hrušovanech u Brna. Na ulici ho našli v bezvědomí ležet dva žáci osmé třídy, kteří mu ihned začali poskytovat první pomoc. Jeden z nich zahájil resuscitaci a druhý zalarmoval záchranné složky. Jako první přijeli na místo hasiči, kteří použili externí defibrilátor. "Po příjezdu záchranářů se podařilo u muže obnovit základní životní funkce. Díky okamžité reakci chlapců a následné resuscitaci přístrojem se podařilo muže zachránit. Tento příběh je jedním z řady úspěšných resuscitací, která ověřila fungující systém plošného rozmístění defibrilátorů," dodala Zuchová.

Zdroj: ČTK
Foto: www.uszsmsk.cz

Štítky Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Hrušovany u Brna, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj pořídí 15 defibrilátorů, dostane je policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.