Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravský kraj obdržel nejvyšší možný rating

Jihomoravský kraj má podle agentury Moody´s velmi dobrou schopnost splácet své dluhy a má je dobře strukturované. Proto obdržel stejně jako loni druhý nejvyšší možný rating a nejvyšší, na které může dosáhnout kraj, tedy Aa1.cz, uvedl dnes na tiskové konferenci analytik agentury Ivan Kuvík. Výhled do budoucna je stabilní, třebaže od roku 2011 se dluh zvyšuje a měl by se zvyšovat i letos.

"Nárůst dluhu se letos očekává až k 20 procentům příjmů kraje, což je však stále zvladatelný podíl. Příjmy a provozní přebytky jsou dostatečné k zachování likvidity kraje i v letošním roce," řekl Kuvík. Na konci loňského roku kraj dlužil 2,2 miliardy korun, letos se očekává zvýšení na 2,9 miliardy. Výhled na rok 2014 už však očekává snížení dluhu na 2,7 miliardy korun.

Jihomoravský kraj letos dočerpá úvěr od Evropské investiční banky ve výši 2,3 miliardy a podle současných předpokladů by se měl začít splácet v příštím roce. "O přílišné zadluženosti bychom začali uvažovat až na úrovni 25 až 30 procent příjmů kraje, velmi však záleží na struktuře dluhů. Nyní má kraj dluh rozložený na dlouhodobé splátky, které lze v případě potřeby i přerušit," řekl Kuvík.

"Pro kraj je to pozitivní výsledek a důkaz dobrého hospodaření. Ocenění budeme využívat při jednání s finančními institucemi," řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Zlepšení ratingu by bylo možné docílit tím, že by se provozní přebytky přiblížily deseti procentům, nyní se pohybuje na pěti procentech. Přínosem by bylo snížení dluhu. Naopak zhoršit rating by mohlo další zadlužování a propad provozních výsledků hospodaření.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Brno, rozpočet, rating, Moody's Corporation, Evropská investiční banka, Michal Hašek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj obdržel nejvyšší možný rating  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.