Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravský kraj dá na opravy silnic 25 mil. Kč navíc

Jihomoravský krajský úřad dá na opravy silnic navíc 25 milionů korun, které ušetřil v jiných oblastech. Na opravy nejpoškozenějších úseků je však potřeba nejméně 200 milionů korun, řekl Jan Zouhar ze Správy a údržby silnic (SÚS). Po dlouhé zimě je podle něj na jihomoravských silnicích výrazně více děr a výtluků než v minulých letech. Ze zhruba 3900 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, které SÚS spravuje, potřebuje opravu asi 1500 kilometrů.

"Kvůli nedostatku peněz jsme vymezili ty úseky, kde jsou opravy nejnutnější. Je to kolem 120 kilometrů a potřebovali bychom alespoň 200 milionů korun," řekl Zouhar. Za 25 milionů od kraje opraví některé výtluky, potřeba by ale podle něj byla souvislá oprava. "Zapravování výtluků nic neřeší. Silnice druhých a třetích tříd nejsou stavěné na takovou zátěž, která na nich je, a když opravíme výtluk, v jeho okolí se může brzy objevit další," podotkl Zouhar.

Díky mírnější zimě SÚS ušetřila na zimní údržbě silnic 50 milionů korun. "Zima však trvala déle a výtluky se tvořily téměř do dubna, je jich proto výrazně víc než v minulých letech," uvedl Zouhar. Nejhorší situace je podle něj na Blanensku, zejména v okolí Boskovic. Špatná situace je i na Hodonínsku, v okolí Vranova nad Dyjí nebo kolem Kyjova.

Rozbitých silnic si je vědoma i krajská samospráva. "Prostředky na opravy silnic budeme hledat i nadále," řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Souvislé opravy vozovek, které by situaci vyřešily, by však podle Zouhara stály miliardy korun. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje ročně hospodaří se zhruba 560 miliony korun.

Zdroj ČTK

Štítky silnice, opravy, Brno, Jihomoravský kraj, oprava, Jan Zouhar, Michal Hašek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj dá na opravy silnic 25 mil. Kč navíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.