Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ignis Brunensis vyhráli ohňostrůjci ze Švýcarska

Přehlídku ohňostrojů Ignis Brunensis pořádanou v Brně letos vyhrála skupina Sugyp ze Švýcarska. Představení bylo inspirované příběhem lásky, řekl Nicolas Guinand z vítězné skupiny.

Přehlídky se zúčastnily čtyři soutěžní skupiny a dvě mimo soutěž. Letošní 16. ročník ovlivnily také povodně, protože některé české skupiny mají členy ze zasažených oblastí, řekl dnes při předávání cen technický ředitel přehlídky Jaroslav Štolba.

Vystoupení vítězné švýcarské skupiny vidělo na Brněnské přehradě podle odhadů městské policie zhruba 170.000 lidí. "Naše představení bylo inspirované příběhy lásky. Ta může mít mnoho podob a mnoho malých odlišných příběhů, záleží na lidech, kteří ji prožívají," řekl Nicolas Guinand z vítězné skupiny. Připravit jednu minutu ohňostroje podle něj zabere až tři hodiny, vítězný ohňostroj trval 18 minut.

ČTĚTE VÍCE: Sobotní ohňostroj na Brněnské přehradě vidělo 170 000 lidí

Podmínky pro přípravu ohňostrojů přímo na přehradě byly letos vlivem vnějších okolností mimořádné, během soutěžního týdne zasáhly Česko záplavy. "Byli jsme v rozpacích, zda ta práce, kterou činíme, je zrovna v tento daný okamžik nejdůležitější. Náš tým je složený z českých i moravských ohňostrůjců. Z rozpaků nás ale vyváděli diváci, kteří byli skvělí," uvedl Štolba. Někteří ohňostrůjci z Prahy či Kralup nad Vltavou jezdili podle něj ve volných dnech domů za rodinami. 

Přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis láká na přehradu každoročně desítky až stovky tisíc lidí. Loni soutěžní i nesoutěžní ohňostroje vidělo asi 900.000 lidí a vítězem se stala australská skupina Foti International Fireworks.

Zdroj: ČTK

Příběh lásky, skupina Sugyp, foto: Tomáš Kaser

Úterý, 11. června 2013, 09:05

Foto: Pavel Kaser
Foto: Pavel Kaser

Štítky Ignis Brunensis, Brno, vítěz, Příběh lásky, Švýcarsko, ohňostroj, Brněnská přehrada, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ignis Brunensis vyhráli ohňostrůjci ze Švýcarska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.