Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hvězdárna bude mít do roka špičkové digitárium

Projekční planetárium Spacemaster, které má za sebou dvě desítky let provozu, nahradí v brněnské hvězdárně supermoderní digitárium. Radní města dnes vybrali firmu, která bude jednu z největších instalací tohoto druhu v Evropě realizovat.

Projekt ´Přírodovědné digitárium - návštěvnické centrum´ se začal připravovat na počátku roku 2010. Hvězdárna a planetárium Brno, která je příspěvkovou organizací města, nakonec uspěla v soutěži s dalšími 34 projekty a zařadila se mezi nejlepší v kategorii ´Návštěvnická centra´.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky pak brněnský projekt podpořilo dotací ve výši 49,9 milionu korun.

„Už od počátku rekonstrukce hvězdárny jsme doufali, že kromě nového obalu získáme i nový obsah. Cílem je nejen přibližovat vesmír, ale také velké vědecké projekty, které se na území města Brna realizují. Díky dotacím se nakonec povedlo do Brna dostat nejmodernější audiovizuální technologie, které jsou ve světě k dispozici,“ řekl primátor Roman Onderka.

Budoucí návštěvníci se mohou těšit na astronomická představení, která je zavedou nejen do prostoru naší sluneční soustavy, ale také do velmi vzdáleného vesmíru. Již nyní se připravují také pořady o nanotechnologiích, o lidském těle či výpravné pohádkové příběhy.

Vedle toho digitárium poslouží také k realizaci kulturních projektů, využíváno bude rovněž k pořádání přednášek, seminářů a konferencí.

„Vynikající je, že se nejedná o pouhé planetárium k ukazování hvězdné oblohy, nýbrž o mimořádnou audiovizuální pomůcku. Jedinečné zařízení umožní létat vesmírem, zobrazit povrchy nejrůznějších kosmických těles, ale zprostředkuje i jiné vědecké vizualizace. Mnohé z nich se přitom zařadí spíše do umění. Ostatně, právě proto nové zařízení nazýváme digitárium,“ konstatoval ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Nová projekční plocha NanoSeam, nejlepší svého druhu na světě, bude původem ze Spojených států amerických. Analogové planetárium Chronos II, které dokáže promítnout několik desítek milionů hvězd pozemské oblohy, vznikne v dílně renomované japonské společnosti. Software SkyExplorer 3 s prostorovým modelem vesmíru bude dodán z Francie. Celou instalaci zaštítí česká společnost a speciální sedadla typu SpaceSeat budou vyrobena na jižní Moravě.

Práce začnou v dubnu příštího roku, kdy bude uzavřen pro veřejnost sál velkého planetária. Během letních prázdnin specialisté nainstalují projekční plochu a audiovizuální techniku. Na září je naplánován zkušební provoz a o měsíc později bude digitárium otevřeno pro veřejnost.

Foto: Magistrát města Brna

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, digitárium, výstavba, hvězdárna, planetárium, projekt, vesmír, Brno, Evropa, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna bude mít do roka špičkové digitárium  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.