- Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje
- Zprávy
- Společnost
- Hrad Veveří zve na Slavnosti moravského uzeného
Hrad Veveří zve na Slavnosti moravského uzeného
Regionální dobroty budou moci ochutnat všichni, kteří zavítají o tomto víkendu 28. února a 1. března na hrad Veveří na Slavnosti moravského uzeného. Kromě specialit z masa čeká účastníky spousta zábavy a zajímavostí o masopustním období na moravském venkově.
Uzené výrobky na slavnostech představí vybraní uzenáři z celé Moravy. Všechny své produkty zpracovávají podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. V průběhu obou víkendových dnů budou moci návštěvníci akce hlasováním sami rozhodnout, kdo se stane nejlepším uzenářem pro rok 2015. „Součástí akce je také bohatý doprovodný program, který ocení především gurmáni a rodiny s dětmi. Pro malé návštěvníky je přichystáno divadlo, mini zoo z farmy Eden, soutěže nebo výroba masek,“ sdělila Lenka Florková, kastelánka hradu Veveří, který je hlavním pořadatelem slavností.
Dospělým výlet za gastronomií zpestří profesionální řezníci, kteří názorně ukážou, jak se na zabíjačce správně zpracovává a porcuje maso. Labužníky potěší kuchařská show, soutěživé povahy zase klání jedlíků. Ti budou mít za úkol v co nejkratším čase sníst přidělenou porci knedlíků plněných uzeným masem. K zahřátí poslouží stánky s grogem, svařákem, moravskou slivovicí a dalšími nápoji. K dobré chuti a zábavě zahrají muzikanti.
„Vstupenka za 100 korun zahrnuje vstup do hradního areálu včetně hradeb, porci ovarové polévky, ochutnávku uzeného, volný vstup na workshopy věnované uzení a malou kuchařku, v níž lidé naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie,“ konstatovala kastelánka Florková.
Slavnosti moravského uzeného začínají v sobotu i v neděli v 10 hodin a na nádvoří tzv. Příhrádku se uskuteční už potřetí. V tomto zimním období jsou vítaným zážitkovým turistickým balíčkem, který tento státní hrad před hlavní turistickou sezonou nabízí.
Foto: Jiří Prýgl
Kam dál?

Fakultní nemocnici Brno ubývají gynekologové a porodníci
středa, 25. února 2015, 21:36
Fakultní nemocnice Brno (FNB) se potýká s nedostatkem lékařů v gynekologicko-porodnické oblasti, řekl přednosta...

Jančura popřel, že by měl být jihomoravským volebním lídrem ANO
středa, 25. února 2015, 17:15
Podnikatel Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency, popřel informace o tom, že by měl být lídrem hnutí ANO na...

Město prodlouží trolejbusovou linku v Líšni na Jírovu
středa, 25. února 2015, 14:17
Dalším krokem ke zkvalitnění městské hromadné dopravy v Brně se má stát prodloužení trolejbusové trati z dnešní konečné...

NS potvrdil desetiletý trest za dlouholeté znásilňování dcery
středa, 25. února 2015, 12:19
Nejvyšší soud (NS) potvrdil muži z Brna desetiletý trest vězení za dlouholeté znásilňování vlastní dcery a další...
Nejčtenější články
Nejnovější články
Čtěte také
O čem píše Drbna.cz

FOTO: Z povalování na pohovce do nabušené show od Bastille, která rozdunila Karlín
Britská skupina Bastille v čele s Danem Smithem získává v posledních měsících ohromnou porci pozornosti a vděčí za ní hitu Happier, který utvořili společně s producentem Marshmello. Nejen tento, ale i spoustu dalších hitů skupina předvedla s účastí dvou předskokanů ze samého ostrova.

Jogurtové nápoje? Cukr vede nad ovocem
Praktická jogurtová svačina, na kterou nepotřebujete lžičku. To je asi hlavní výhoda kysaných nápojů oproti klasickým jogurtům. Pokud by byly k dostání neslazené, patřily by jogurtové nápoje k vítaným složkám jídelníčku. Ovocné jogurtové nápoje z nabídky běžných obchodů však obsahují velké množství cukru i přídatné látky. S ovocem většina z nich příliš nepočítá – tvoří jen jednotky procent obsahu.

Celní správa zajistila 33 kilogramů nebezpečného hovězího masa, to mělo skončit v jedné z českokrumlovských restaurací
Celní správa zastavila 12. února v Českém Krumlově osobní auto. Při kontrole příslušníci hlídky mobilního dohledu zjistili, že v kufru je uloženo několik desítek kilogramů syrového hovězího masa. Cizinec, který vozidlo řídil, k nákladu nepředložil žádné doklady.