Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hladina Dyje mírně stoupá

Hladina horního toku řeky Dyje kvůli vytrvalému dešti mírně stoupá. Na třech místech na ní platí první stupně povodňové aktivity, bdělost, a to na Moravské Dyji v Janově, dále pak na Znojemsku v Podhradí a těsně pod Vranovskou přehradou ve Vranově-Hamrech.

Situace tam i na celé Moravě je ale nadále klidná, řekla ČTK mluvčí podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Je možné, že Dyje na horním toku dosáhne i druhého stupně povodňové aktivity.

"Ve Vranovské přehradě jsme v uplynulých dnech snižovali hladinu, aby byla schopna právě v době dešťů zachytit velké množství vody. Stav je dobrý. Pro dosažení původní hladiny v nádrži by musela jít o metr nahoru," uvedla mluvčí.

Podhradí na Znojemsku je z hlediska povodní jedním z nejkritičtějších míst. Před lety se tam řeka vylévala z břehů už při druhém stupni povodňové aktivity, tedy pohotovosti. Povodí Moravy ale nechalo koryto vyčistit od nánosů a zpevnit nábřežní hráze. Potíže se tím podstatně zmírnily.

Na jihu Moravy platí dále první stupně povodňové aktivity na Dyji na odtoku z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku a v nedaleké Ladné. První stupeň povodňové aktivity platí i na řece Svratce v Brně a dále na přítoku Dyje řece Jihlavě v Třebíči a v Jihlavě.

Hladina řeky Dyje začala stoupat kvůli vytrvalému dešti o víkendu. Dosáhla na několika místech prvního stupně a pak zase začala opadávat. Vývoj průtoků na řekách na Moravě, stavy vodních nádržích i srážky lze sledovat na interaktivní mapě Povodí Moravy, která je na www.pmo.cz.

Zdroj ČTK

Štítky povodně, Dyje, jižní Morava, hladina, déšť, okres Znojmo, Vodní nádrž Vranov, Povodí Moravy (státní podnik), Morava, Moravská Dyje, Jihlava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladina Dyje mírně stoupá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.