Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Historické centrum Brna má další opravené ulice

Vyměnit celkem 418 metrů kanalizace, 383 metrů vodovodního potrubí a položit 5 614 čtverečních metrů zámkové dlažby bylo potřeba při rekonstrukci Měnínské, Novobranské a dolní části ulice Orlí v historickém jádru Brna.

Ta probíhala za omezeného provozu pro pěší od března po dobu osmi měsíců a stála 31,5 milionu korun. V pondělí 29. října byla stavba slavnostně předána do užívání.

Po Moravském náměstí, Běhounské, Husově a Joštově je to další trojlístek ulic, které se dočkaly oprav v samotném centru města.

„Historické centrum se pomalu a jistě stává místem pro lidi, nikoliv pro auta, a nabízí celou řadu odpočinkových míst. Snahou vedení radnice bylo a je mít v centru více laviček na sezení, více stromů a zeleně vůbec,“ řekl k dokončení díla primátor Roman Onderka.

Samotná realizace, jako každá podobná stavba, se neobešla bez komplikací a negativních reakcí. Přispěla k tomu zejména souběžná výstavba hudebně-dramatické scény JAMU - Divadla na Orlí, zvýšená prašnost a pohyb těžkých mechanismů, došlo k omezení průchodnosti ulic pro chodce.

„Prach, hluk ze stavebních strojů, omezený přístup lidí, a tím i méně kupujících nás tady provázely více než půl roku. Tržby nám klesly asi o čtvrtinu. Už jsem ráda, že to skončilo,“ svěřila se majitelka jednoho z obchodů v Orlí ulici.

Do konce roku by měla být dokončena i rekonstrukce prostranství, přístupových cest včetně schodiště a soch u katedrály na Petrově. Další již zpracovaný projekt připravený k realizaci se týká Zelného trhu. „Ten máme v plánu začít opravovat v příštím roce, po něm by měla dostat nový kabát pěší tepna v srdci Brna - ulice Česká,“ uvedl investiční náměstek primátora Robert Kotzian.

Vedle komunikací je v plném proudu rovněž obnova brněnských parků. V listopadu bude s přispěním evropských fondů dokončena další etapa rekonstrukce parku na Špilberku při ulici Údolní, naplno se rozběhla rekonstrukce parku Koliště u památníku Vítězství na Moravském náměstí a u Janáčkova divadla s termínem dokončení v roce 2013.

Štítky rekonstrukce, oprava, ulice, Brno, město, centrum, historické jádro města, Moravské náměstí, Roman Onderka, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Divadlo na Orlí, Robert Kotzian, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historické centrum Brna má další opravené ulice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.