Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Herny v Brně nelegálně provozovaly kvízomaty, odhalila kontrola

Finanční úřad s policií odhalil v Brně z pátku na sobotu nelegální provoz 60 hracích zařízení, kterým se říká kvízomat. Člověk do něj hodí peníze a po zodpovězení jednoduché otázky na něm může hrát jako na automatu. V Brně přitom od ledna platí úplný zákaz výherních hracích přístrojů. Provozovatelé kvízomaty porušili zákon o loteriích a čeká je správní řízení, sdělila Jitka Ježková z Generálního finančního ředitelství.

Do akce se zapojily desítky pracovníků finanční správy a příslušníků policie, kteří prověřili deset provozoven. "Cílem bylo zjistit nelegální provoz loterií a podobných her," uvedla Ježková.

Kontrola odhalila porušení zákona. "Zajistili jsme několik desítek nelegálních herních zařízení i s vloženými prostředky a další hotovost. Zabavené věci nesmí dlužníci provozovat. Zajištěné peníze se použijí na úhradu nedoplatků, které vznikly z titulu dříve uložených sankcí za provozování nelegálního hazardu," řekla Ježková.

Kontrola nebyla náhodná. "Celá akce byla součástí strategie proti nelegálnímu provozování hazardu. Obdobné kontrolně exekuční akce se budou konat i nadále po celém území České republiky, dokud tento jev zcela nevymýtíme," sdělil náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má oblast hazardu na starosti.

Právě Závodský letos v lednu spolu s brněnským primátorovým náměstkem Matějem Hollanem (Žít Brno) provedl exkurzi do heren, kde se kvízomaty nacházejí. Účelem bylo odhalit, že kvízomat není žádná vědomostní hra, nýbrž automat, na kterém člověk může prohrát peníze, aniž by to nějak ovlivnil svými schopnostmi a vědomostmi. "Taková zařízení jsou založená na principu náhody, a proto se v hernách nacházejí nelegálně," uvedl Hollan. Závodský s ním souhlasil. Právě nahrazováním automatů kvízomaty se podle Hollana snaží provozovatelé obejít vyhlášku o úplném zákazu automatů.

Hollan už dříve upozornil na to, že v Brně jsou desítky kvízomatů, přestože provozovatelé nemají na jejich provoz povolení.

Brno po zákazu automatů čeká na to, až ministerstvo financí odebere příslušným podnikům licence na provoz přístrojů. Do doby odebrání licence nesmí mít herny otevřeno v době školní docházky od 07:00 do 14:00. Většina z 29 městských částí zakazuje hazard zcela, jen některé výjimky povolují živé hry jako například karty nebo ruletu.

Ministerstvo financí k regulaci hazardu připravilo nový zákon, v pátek ale oznámilo odklad jeho platnosti zřejmě až na rok 2017. Důvodem je posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém. Místo nového zákona ministerstvo připravilo novelu, která od příštího roku zvyšuje sazbu odvodu z loterií z 20 na 25 procent a zdvojnásobuje fixní místní poplatek za hrací automat z 55 na 110 korun denně.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Jitka Ježková, peníze, loterie, hazardní hra, Generální finanční ředitelství, Matěj Hollan, Ondřej Závodský, Ministerstvo financí České republiky, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herny v Brně nelegálně provozovaly kvízomaty, odhalila kontrola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.