Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejtman předal Cenu Jihomoravského kraje Aloisi Mikulkovi a Mojmíru Šobovi

Hejtman Michal Hašek ve středu 4. března 2015 předal Cenu Jihomoravského kraje za přínos v oblasti kultury Aloisi Mikulkovi a za přínos v oblasti přírodních věd Mojmíru Šobovi.

Jihomoravské zastupitelstvo každoročně uděluje významným osobnostem v jednotlivých oborech společenského, vědního či kulturního života ocenění. Je to nejvyšší vyznamenání, které kraj může udělit. Dnes jsem jej předal dvěma laureátům, kteří z časových důvodů nestihli ceremoniál v prosinci loňského roku - Aloisi Mikulkovi a Mojmíru Šobovi,“ řekl hejtman Hašek.

Malíř, sochař, grafik, ilustrátor, scénograf, autor divadelních her pro děti, pohádek, básní a próz pro děti i dospělé Alois Mikulka se narodil v roce 1933, v letech 1948-1952 studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Brně, poté studoval monumentální malbu v ateliéru Jána Želibského na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

Věnuje se užité i volné výtvarné tvorbě (ilustrace, grafika, malba a plastika). Přispíval do řady časopisů a novin (mj. Mateřídouška, Sluníčko, Rovnost, Věda a život). Spolupracoval s Československým a Českým rozhlasem (adaptace vlastních pohádek zvláště pro relaci Hajaja). Je autorem krátkých animovaných filmů. Ilustroval knihy řady autorů (např. Gellner, Vodňanský, Šiktanc, Žáček) i vlastní knížky pro děti. Některé jeho literární práce pro děti byly adaptovány pro divadelní hry. Absolvoval množství samostatných a kolektivních domácích i zahraničních výstav. V roce 1997 byl zapsán do Zlatého fondu české literatury pro děti a mládež.

Mojmír Šob je dlouholetý odborný pracovník v oblasti teoretické chemie a fyziky pevných látek a počítačového materiálového výzkumu, profesor Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, přední světový odborník v této oblasti. Prof. RNDr. Mojmír Šob, DrSc. je mezinárodní odborné veřejnosti znám zejména jako průkopník aplikací kvantově-mechanických výpočetních postupů ke studiu vlastností nových perspektivních materiálů. Svou vědeckou prací výrazně podporuje excelenci vědeckého výzkumu na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, Ústavu fyziky materiálů Akademie věd ČR i nedávno založeného Středoevropského technologického institutu CEITEC. Jeho vědecká aktivita byla oceněna mj. Cenou Akademie věd České republiky za vynikající výsledky velkého vědeckého výzkumu či Cenou rektora Masarykovy univerzity za dlouhodobé vynikající výsledky ve výzkumu.
 

Tisková zpráva

Štítky Cena Jihomoravského kraje, Michal Hašek, výzkum, kultura, Alois Mikulka, Ján Želibský, Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě, Brno, Masarykova univerzita, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman předal Cenu Jihomoravského kraje Aloisi Mikulkovi a Mojmíru Šobovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.