Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hašek s ministrem Ťokem projedná brněnský okruh i nádraží

Zimní a letní údržba státních silnic, využití evropských fondů nebo výstavba železničního uzlu Brno budou v pátek v Brně témata schůzky nového ministra dopravy Dana Ťoka s hejtmany. Kromě brněnského nádraží se ministr seznámí také s postojem Jihomoravského kraje k dálničnímu spojení Brna s Vídní a uslyší požadavek na nutnost výstavby další části brněnského městského okruhu.

Jednat se bude i o množství peněz, která budou na opravy silnic druhé a třetí třídy směřovat z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Hejtmani ministrovi nastíní, jaké měli domluvy s předešlými ministry a jakse dohodli v různých oblastech s Ťokovým předchůdcem Antonínem Prachařem(ANO). Chtějí zjistit, jak se Ťok k dohodám staví. Projednat určitě chtějíúpravy související se zimní a letní údržbou silnic první třídy, které spadají pod stát.

Do budoucna by se totiž o jejich údržbu měly starat kraje. Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) chce řešit i několik zásadních bodů pro jižní Moravu. Mezi ně patří výstavbadalší části velkého městského okruhu. Kraj i nové vedení Brna a ostatní politické strany se shodují, že je třeba vystavět úsek Žabovřeská.

Příspěvek na opravy dlouhodobě podfinancovaných krajských silnic schválila vloni na podzim vláda s tím, že by mělo jít o zhruba dvě až tři miliardy korun z přebytků fondu dopravy. Silnice druhé a třetí třídy spravují kraje, do budoucna ale ministerstvo dopravy hledá mechanismus, jak krajům na opravy těchto komunikací pravidelně přispívat.

Dalším tématem bude obchvat Mikulova a dostavba dálničního spojení na Vídeň, ale i železniční uzel Brno. Hašek se totiž obává, že pokud se o jedné ze dvou variant výstavby nádraží u řeky nebo pod Petrovem nerozhodne do konce roku 2016, Brno riskuje, že nezíská peníze z evropských fondů.

Hejtman upozorňuje, že stát by z národních peněz mohl těžko stavbu realizovat. Podle něj tak hrozí, že by se Brno mohlo stát provinčním městem, kterému by se mezinárodní tratě vyhnuly.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Dan Ťok, Michal Hašek, silnice, stavba, údržba, Vídeň, Antonín Prachař, Státní fond dopravní infrastruktury, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hašek s ministrem Ťokem projedná brněnský okruh i nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.