Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Farma Bolka Polívky obnovila částečný provoz, otevřela restauraci

Olšanská Farma Bolka Polívky na Vyškovsku, která je od dubna v konkurzu, obnovila částečný provoz. Dnes se poprvé otevřela restaurace, v minulých dnech už i hotel. Wellness a bazén zůstaly zavřené. Jde o scénář, který si před prodejem nemovitosti zvolil výbor věřitelů ve složení Regionální rada Jihovýchod, stavební firma Kaláb a UniCredit Bank, řekl dnes konkurzní správce Michal Edl, jenž zastupuje společnost Edl a partneři.

Soud poslal farmu do konkurzu, protože jako společnost nebyla schopna splácet pohledávky. Dosáhly výše 56 milionů korun, soud prozatím uznal 40 milionů, další se teprve po doplnění budou přezkoumávat. Účetní hodnota areálu je zhruba 40 milionů, podle Edlova odhadu je však reálná prodejní cena 15 až 20 milionů korun. "Znalec nyní vypracovává cenový posudek. Do
konce července bychom chtěli mít jasno o ceně, způsobu a harmonogramu prodeje. Odhaduji, že farmu dokážeme prodat spíše k vyšší hodnotě, abychom co nejvíce uspokojili věřitele,"
uvedl Edl. Za ideální dobu považuje konec sezony, tedy září. Očekává, že se prodej uskuteční přes dražební společnost Naxos.

Věřitelský výbor se rozhodl k provozu ubytovacích služeb a restaurace, provoz wellness a bazénu je ekonomicky nezajímavý. "Tomu uzpůsobujeme ceny služeb, definitivně je ještě musí schválit věřitelský výbor," doplnil Edl. Farma má nyní čtyři zaměstnance, jeden je však dlouhodobě nemocný a jedna žena je na mateřské dovolené. V restauraci pracují lidé firmy, která se stala dočasným nájemcem, jiný nájemce zajišťuje provoz recepce. 

Omezený provoz by měl farmě vydělat tak, aby bylo účetnictví před prodejem na nule. "Rád bych, aby to tak skončilo. Ale může se stát, že budeme v drobné ztrátě, což při konkurzních řízeních není neobvyklé," řekl Edl. 

V průběhu řízení už jednal s několika potenciálními zájemci, kteří zatím čekají, jaká bude cena a jakým způsobem dojde k prodeji. "Budeme je informovat, až v těchto otázkách bude jasno," řekl Edl.

Během řízení kontaktoval i herce Bolka Polívku, jenž podnik přes 20 let budoval a propůjčil mu svou image, nakonec však manažersky provoz nezvládl. Klíčovou záležitostí se stala rekonstrukce hotelu a stavba wellness centra. Ač dostal dotaci z Regionálního operačního programu, nedokázal splácet faktury. "Nezískal jsem od něj žádné konkrétní vyjádření, jaké má záměry," řekl Edl.

Už se mu také podařilo získat doplnění pohledávek, které nejsou soudně dosud přezkoumané, a ověřil je v účetnictví farmy. V nejbližších dnech požádá soud, aby nařídil zvláštní přezkumné jednání. Jde především o dvě pohledávky podnikatele Alexandra Seidla v hodnotě deseti milionů a také o pohledávky herce Polívky.

Zdroj ČTK

Štítky farma Bolka Polívky, obnovení provozu, Bolek Polívka, statek, restaurace, wellness, UniCredit, okres Vyškov, Alexandr Seidl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farma Bolka Polívky obnovila částečný provoz, otevřela restauraci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.