Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ekologického Oskara získali za to, že uklidili Česko

Šestý ročník soutěže E.ON Energy Globe Award ČR zná vítěze. Cenu za nejinovativnější nápad v oblasti ochrany životního prostředí a úspor energií si odnesl brněnský spolek Ekosmák za svůj dobrovolnický projekt Ukliďme Česko.

V letošním ročníku se sešlo na 200 přihlášek, které se rozdělily do čtyřech kategorií: Firma, Obec, Kutil a Mládež. Rok 2014 přinesl zajímavost v podobě samostatně vyhlašované kategorie Nápad, která stmelila projekty, jež na svou realizaci teprve čekají. V ostatních kategoriích vybírá odborná porota tři nejzajímavější projekty, z nichž pak veřejnost zvolí nejsympatičtější projekt v internetovém a SMS hlasování.

Nejúspěšnější projekt E.ON Energy Globe Award ČR 2014 získává od společností E.ON a Saint-Gobain hrubou stavbu dřevostavby v hodnotě 1,1 milion korun. Vítězi v kategorii Nápad připadne finanční podpora, která umožní inovativní projekt realizovat. Celkový vítěz bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále Energy Globe World Award.

V kategorii Nápad byly nominovány odbornou porotou dva projekty: Setur - Bezlopatková turbína (Sentron Capital Group, spol. s r.o.) a Výroba elektrické energie novou technologií - termickým rozkladem (Tepelné hospodářství města Trhové Sviny, s.r.o.).

V kategorii Obec v užším výběru soutěžily projekty Pasivní bytový dům pro seniory Modřice,  Poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem v objektech města Písek a Změna topného systému MŠ Kamenný Újezd. Vítězem se stal první projekt, který představuje ukázkový příklad toho, jak lze postavit pasivní dům využívající solárních termických panelů, kvalitních tepelných izolací a ještě dokáže šetrně nakládat s dešťovou vodou.

V kategorii Firma byly představeny projekty Purgaz 50 - Nová technologie výroby biometanu (Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.), Škoda Perun (Škoda Electric a.s.) a Úspora elektrické energie ve firmě Dream Plus s.r.o. Zvítězil první projekt se zařízením Purgaz, které dokáže z odpadních plynů vyrobit biometan, využitelný například jako pohonná hmota.

V kategorii Mládež se sešly projekty AIR House (České vysoké učení technické, Fakulta architektury), Blackout (Jihočeské divadlo, p.o.) a soutěž „Vyrob si svůj Stirlingův motor“ (Jiří Toman). Vítězný projekt AIR House představuje plně soběstačnou stavbu na principu „dům v domě“, který pro svůj provoz využívá pouze slunečního záření.

V kategorii Kutil se utkaly projekty Stánek pečivo bagety dobroty (Tomáš Tauber), Šetrné bydlení u lesa (Hana Urbášková) a projekt Ukliďme Česko (spolek Ekosmák). Z této kategorie vzešel celkový vítěz, kterým se stal spolek Ekosmák. Dobrovolnické akce, která se uskutečnila v květnu a do níž byly zapojeny různé zájmové skupiny, školy i firmy, se zúčastnilo na 1500 dobrovolníků, kteří napomáhali úklidu černých skládek a veřejného prostoru po celé České republice.

Energy Globe Award je mezinárodní environmentální ocenění, které energetická společnost E.ON přinesla i do České republiky. Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR je známa také pod názvem „ekologický Oskar“. Tato soutěž se snaží inspirovat veřejnost a firmy k ekologickému způsobu života, úspoře energií a ochraně životního prostředí.

Záznam ze slavnostního předávání cen můžete sledovat dnes ve 22 hodin na ČT1. V rámci galavečeru budou vyhlášeny vítězové kategorie Nápad a Projekt Sympatie.

Pokud byste chtěli i vy zviditelnit svůj ekologický projekt, můžete ho přihlásit do dalšího ročníku. Více informací o soutěži naleznete zde.

PR text

Autor: Jana Beránková

Štítky projekt, Česko, E.ON, soutěž, Energy Globe, Ceny Oscar, Jiří Toman, Jana Zangiová, České vysoké učení technické v Praze, Škoda Electric

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekologického Oskara získali za to, že uklidili Česko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.