Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Důchodkyni zachránil speciální alarm. Získala ho od strážníků

Nemůžu popadnout dech a bolí mě na hrudi. Takové hlášení dostali v pondělí odpoledne brněnští strážníci od osmdesátileté ženy. Do svého pisáreckého bytu je přivolala pomocí speciálního alarmu, který od městské policie dostala v rámci projektu Centrum tísňového signálu. Podařilo se jí tak včas přivolat pomoc a zajistit si převoz do nemocnice.

Projekt v Brně funguje od roku 1998. „Vybavujeme Brňany drobným přívěskem s tlačítkem. Po jeho stisknutí se na našem operačním středisku rozezvučí výstraha, zobrazí se jméno, věk a adresa klienta a na místo vyjede nejbližší hlídka,“ popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Městští policisté se s lidmi mohou přes alarm také přímo dorozumívat. Právě lehké přivolání pomoci se na projektu Brňanům líbí. „Starší lidé jistě ocení, že zmáčknou jen jedno tlačítko a nemusí složitě pracovat s mobilním telefonem, na což v nouzových situacích nemají ani pomyšlení,“ zhodnotil student Marek Ustohal.
Zařízení může získat každý, kdo se kvůli svému zdravotnímu stavu může s vysokou pravděpodobností dostat do potíží. „Stačí se ozvat přes naši podatelnu nebo zavolat na Odbor prevence. Kolegové pak volajícího přepojí na odpovědného zaměstnance,“ řekl Ghanem.

Alarm momentálně využívá zhruba stovka Brňanů. Rozšíření mezi více lidí by uvítala například Kristýna Vlčková. „Určitě bych se s ním cítila bezpečněji, když jdu třeba večer po Cejlu,“ sdělila Vlčková. Masové rozšíření ale momentálně není možné. „I aktuální počet aktivních alarmů je poměrně vysoký, protože zařízení musí vyčleněný pracovník neustále kontrolovat. Strážníci totiž ověřují i tísňová volání, které lidé spustí nedopatřením,“ vysvětlil Ghanem. Pokud pracovník u tísňového volání zjistí, že je potřeba pomoc zdravotníka, přivolá sanitku.

Strážníci letos vyjížděli k občanům, kteří je přivolali alarmem, šedesátkrát. Za loňský rok pak řešili čtyřiapadesát případů. „Občas potřebují důchodci jen pomoci vstát ze země nebo z vany, když upadnou a nemohou se jiným způsobem nikoho dovolat. Jindy přivolaný zdravotník ošetří Brňany přímo na místě,“ uvedl mluvčí strážníků. Do nemocnice letos zatím putovalo jen dvanáct lidí.

Podle sociální pracovnice Blanky Sigmundové je důležité, aby důchodci měli zařízení pořád u sebe. „Hodně starých lidí žije samo. Nemají pravidelnou péči od příbuzných nebo pečovatelek, takže když se něco stane, je důležité, aby se člověk mohl na někoho rychle obrátit. Samozřejmě nesmí zařízení nechávat doma, když se jdou projít,“ myslí si Sigmundová.

Kromě alarmů zajišťují brněnští strážníci i chod Senior-linky bezpečí. Na telefonní číslo 541 248 844 mohou v pracovních dnech zavolat lidé, kteří pojali podezření, že se do jejich bytu snaží neoprávněně dostat osoba, která se vydává například za pracovníka plynárny nebo elektrárny.

Autoři

Štítky alarm, senioři, důchodci, městská policie, Brno, poplašné zařízení, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důchodkyni zachránil speciální alarm. Získala ho od strážníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.