Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Doktor Masarykovy univerzity může získat Nobelovu cenu

Významný světový vědec Charles Bennett ze společnosti IBM má podle odhadů zpravodajské agentury Reuters šanci získat Nobelovu ceny za fyziku. Mediafax o tom informovala v pátek Tereza Fojtová, mluvčí Masarykovy univerzity (MU) v Brně, na které Bennett získal čestný doktorát.

„Masarykova univerzita již před více než deseti lety rozpoznala význam převratné Bennettovy práce a spolupracovala nejen s ním, ale i s dalšími členy jeho týmu, kteří jsou spolu s ním nominováni na Nobelovu cenu,“ uvedl profesor Fakulty informatiky MU a její někdejší děkan Jiří Zlatuška. Právě on navrhl Bennetta na čestný doktorát, který vědec na této fakultě obdržel už v roce 1999.

Bennett a jeho spolupracovník Gilles Brassard, o němž se v souvislosti s Nobelovou cenou také hovoří, jsou s Masarykovou univerzitou úzce spjatí. Na Fakultě informatiky MU se oba přímo podíleli na rozvoji výzkumu v kvantovém počítání. Trvale s nimi ve výzkumu i v organizování významných mezinárodních konferencí spolupracuje především profesor Jozef Gruska.

Skupina vědců kolem Bennetta již v roce 1993 popsala takzvanou kvantovou teleportaci. Ta umožňuje přenést úplnou informaci o částici mezi dvěma body, aniž by musela fyzicky projít prostorem (jako třeba rádiové vlny). Tento objev může mít podle univerzity v budoucnu zásadní význam pro vývoj nových prostředků komunikace nebo superrychlých počítačových technologií.

„Tento výzkum, důležitý pro budoucí vývoj informatiky, dělal Bennett jako fyzik, Brassard by se však stal historicky prvním informatikem odměněným Nobelovou cenou, protože samostatná Nobelova cena pro informatiku není,“ dodal k nominovaným Zlatuška.

Vyhlášení Nobelovy ceny za fyziku se uskuteční už příští týden, v úterý 9. října.

Napsala Tereza Veselá, Mediafax
Foto: repro YouTube.com

Štítky Charles Bennett, vědec, informatika, Nobelova cena, Masarykova univerzita, Mediafax, IBM, Brno, Jiří Zlatuška, Gilles Brassard, výzkum, Jozef Gruska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doktor Masarykovy univerzity může získat Nobelovu cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.