Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do města zavítá Mezinárodní speleologický kongres

Brno se v červenci stane dějištěm Mezinárodního speleologického kongresu. Sjede se na něj přes 2000 jeskyňářů, archeologů, geologů a biologů z celého světa. Na akci zazní přes 300 odborných příspěvků, a to zejména o nejnovějších objevech.

Kongres se uskuteční na brněnském výstavišti. Jeho rozpočet se dohaduje na 20 milionů korun a doprovodné akce se uskuteční v devíti evropských zemích.

Kongres se koná každé čtyři roky a uskuteční se pošestnácté. V České republice se konal naposledy v roce 1973 v Olomouci. Na výstavišti pro něj bude vyčleněno kongresové centrum s prestižním pavilonem A.

Hotely by nebyly schopny uspokojit nabídku pro ubytování, proto 800 lůžek nabídne ve svých kolejích Masarykova univerzita.

„Již nyní se přihlásilo na akci bezmála 600 lidí ze 48 zemí světa. Nejatraktivnější budou samozřejmě příspěvky o nových objevech, a to hlavně v Mexiku, Číně a USA," uvedl předseda České speleologické společnosti Zdeněk Motyčka.

Kongres je setkáním odborníků, kteří se zabývají výzkumem v podzemí. Patří mezi ně i archeologové, biologové a geologové. Diskutují také o nových technologiích, které se při výzkumu v podzemí používají, například při sledování mikroklimatu.

Setkání připomene význam speleologie na Moravě, kde byly položeny základy tohoto oboru. Na četné moravské výzkumy odkazuje podtitul kongresu „Tam, kde se historie setkává s budoucností“.

Kongres bude věnován i badateli Karlu Absolonovi (1877 až 1960), který zmapoval nejznámější jeskyně Moravského krasu a zkoumal podzemí na Balkáně. V krasu se mu podařilo zpřístupnit Punkevní jeskyně, v nichž díky němu vznikla i známá podzemní plavba.
   
Kongres se uskuteční od 21. do 28. července. Týden před a týden po akci se budou zejména v Moravském krasu konat kempy, na nichž se zájemci budou věnovat praktické speleologii. Obdobné akce nabídnou i speleologové ve středoevropských zemích.

Zdroj: ČTK
Foto: www.speleo.cz

Štítky věda, speleologie, příroda, Mezinárodní speleologický kongres, Brno, výstavičtě, červenec, kongres, výzkum, Masarykova univerzita, Česko, Česká speleologická společnost, Olomouc, Mexiko, USA, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do města zavítá Mezinárodní speleologický kongres  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.