Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do ČR se stále dováží ze zahraničí více vína

Do Česka se stále dováží ze zahraničí výrazně více vína, než čeští vinaři vyvezou. Za poslední vinařský rok 2013 až 2014 tento rozdíl činil 3,317 miliardy korun, což je téměř stejná suma jako o rok dříve. Vyplývá to ze statistiky Svazu vinařů ČR. Roste ale dál export českého a moravského vína. Loni se zvýšil o 12 procent na 750 milionů korun. Ze zahraničí ale firmy do Česka dovezly víno za rekordní více než čtyři miliardy korun.

Tempo růstu dovozu za poslední vinařský rok výrazně pokleslo. Dovoz stoupl jen o 67 milionů korun. Zatímco sudové víno se do Česka vozí především podle situace na trhu, od vstupu ČR do EU platil trend stálého růstu dovozu pro víno lahvové až do roku 2011/2012. "V posledních dvou letech došlo k jeho největšímu meziročnímu poklesu na úroveň roku 2007/2008," uvedl Jiří Sedlo ze Svazu vinařů.

Zatímco lahvové víno se v roce 2004/2005 podílelo na celkovém objemu dovozu 36,5 procenta, v roce 2011/2012 to bylo 53 procent a v roce 2013/2014 pak 47 procent.

Roste ale vývoz českých a moravských vinařů. U lahvového vína se po vstupu země do EU zvýšil na trojnásobek. Aktuálně činí poměr vyvezeného lahvového vína k dováženému 18,5 procenta.

Stát aktuálně připravuje novelu vinařského zákona, která má regulovat trh v Česku. Změny se budou týkat zejména obchodníků, cílem je postihnout černý trh. Podle analýz stát přijde kvůli černému trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně.

K hlavním obchodním partnerů Česka patří v obchodu s vínem Slovensko, při výměně zboží se ale objevují dlouhodobě problémy. "Na obou stranách je obchodováno víno, které buď nepochází z daného státu, nebo se jedná jenom o obchod papírový pro získání původu vína, případně o obě varianty," stojí v analýze Svazu vinařů.

Zdroj: ČTK

Štítky víno, Česko, Svaz vinařů České republiky, Evropská unie, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ČR se stále dováží ze zahraničí více vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.