Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do Brna dorazilo betlémské světlo, z Vídně ho přivezli skauti

Skautská výprava přivezla dnes večer do Brna vlakem z Vídně betlémské světlo, jeden z novodobých symbolů Vánoc. Podle vedoucí výpravy Hedviky Šebkové se cesta obešla bez komplikací. Skauti plamínek předají v neděli při mši v katedrále na Petrově brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu.

Po mši si lidé od světla mohou připálit své lucerny nebo lampiony.

Betlémské světlo přivezli na brněnské nádraží bratři, třináctiletý Pavel Šebek a o dva roky mladší Filip Šebek, na které dohlížela maminka Hedvika. "Sama jsem sedmkrát v mládí pro světlo jela a nyní jsem na převoz dohlížela. Letos je pětadvacáté výročí a nepamatuju si, že by za tu dobu světlo zhaslo," uvedla Šebková.

Oba chlapci pro světlo jeli poprvé. "Cesta byla příjemná, jeli jsme vlakem. Lidé si nás s tím světlem fotili a líbilo se nám to," řekl novinářům Filip Šebek.

Výprava však pro světlo nejela sama. "Bylo nás víc skautů, ale vlakem jsme se vraceli jen my. Zbytek jel několika autobusy," doplnil Pavel Šebek.

Někteří lidé si odpálili světlo přímo na nádraží, většina si ale plamínek odnese po nedělní mši na Petrově.

Následný rozvoz betlémského světla je v plánu v sobotu 20. prosince. Plamínek bude opět putovat vlakem. Další šíření betlémského světla ve farnostech a obcích už záleží na místních podmínkách. Plamínek se často uchovává na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách, případně u dobrovolníků.

Betlémské světlo dnes dorazilo z Vídně i do nedaleké Bratislavy, kde ho slovenští skauti přinesli prezidentu Andreji Kiskovi. Během posledního předvánočního víkendu se má betlémské poselství dostat až do 300 slovenských měst a obcí. Už v neděli převezmou ve Svitu světlo skauti z Polska, přes které poputuje do Pobaltí a Ruska.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc. Češi znají betlémské světlo 25 let.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org, Klára Kučerová

Štítky Betlémské světlo, Brno, Vídeň, Vánoce, Brněnský Petrov, Pavel Šebek, Ježíš Kristus, Betlém, Andrej Kiska, Klára Kučerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna dorazilo betlémské světlo, z Vídně ho přivezli skauti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.