Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dělníci odkryli pamětní desku bývalého sirotčince

Pamětní desku z roku 1892 připomínající 20. výročí dokončení městského chlapeckého sirotčince nalezli dělníci na Velký pátek při stavebních pracích v areálu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v ulici Arna Nováka. Spolu s plaketou, která byla považována za ztracenou, objevili také plechovou schránku s dobovými dokumenty.

Městský chlapecký sirotčinec byl v místě dnešního areálu Filozofické fakulty postaven v roce 1872, o dvacet let později tam odhalili pamětní desku připomínající jeho založení.

Nikdo na univerzitě, která budovu získala při svém založení v roce 1919, o plaketě nevěděl až do současnosti, kdy ji dělníci 29. března náhodou nalezli při stavebních pracích pro výtahovou šachtu na katedře filozofie v části vstupní zdi.

„Na místě jsme pořídili dokumentaci nálezu a kvůli stavebním pracím jsme se rozhodli desku ihned sejmout. Za ní jsme pak našli schránku a v ní svazek dokumentů převázaný červenobílou stuhou,“ uvedla k nálezu Irena Loskotová z Ústavu archeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Dokumenty budou dále zkoumat pracovníci Archivu města Brna. Pamětní deska připomínající dvacetileté výročí dokončení sirotčince, by se měla na své původní místo po rekonstrukci fakulty vrátit.

Jana Šibíčková z Internetové encyklopedie dějin Brna upozornila, že podle dobových pramenů mohou být na fakultě ještě další dvě pamětní desky.

Stavební práce začaly vloni v březnu a podle schváleného harmonogramu mají skončit v srpnu příštího roku. V areálu filozofické fakulty už vyrůstá také nová budova se dvěma suterénními a šesti nadzemními podlažími, kde budou parkovací místa, výukové prostory včetně multimediální učebny a depozitář knih propojený se stávající fakultní knihovnou.

Součástí projektu Centrum podpory humanitních věd CARLA financovaného z fondů Evropské unie je i rekonstrukce zmíněné budovy bývalého sirotčince a úprava nádvoří s celkovými náklady 222,5 milionu korun.

Foto: Masarykova univerzita

Štítky pamětní deska, 1892, sirotčinec, ulice, Arna Nováka, nález, Velký pátek, Arno Novák, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Masarykova univerzita, Evropská unie, Archiv města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci odkryli pamětní desku bývalého sirotčince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.