Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dánský velvyslanec pokřtí almanach slivovicí

Přesně na den, 13. prosince 2014 v 17 hodin, uplyne 90 let od rozsvícení prvního Vánočního stromu republiky na náměstí Svobody v Brně.

K výročí této události primátor Petr Vokřál a velvyslanec Dánského království v České republice Christian Hoppe pokřtí almanach „Republika a její strom 1924 – 2014“, který vydává Turistické informační centrum města Brna.

Rozsvícení prvního vánočního stromu předcházela událost spojená se spisovatelem a novinářem Rudolfem Těsnohlídkem. Ten totiž 22. prosince 1919 našel společně s dvěma přáteli v bílovických lesích odložené a opuštěné dítě.  Celých pět let mu trvalo, než zorganizoval postavení vánočního stromu v Brně s tím, že součástí této akce bude vyhlášení sbírky.

Ta měla zajistit stavbu dětského domova a pomoci tak opuštěným dětem a sirotkům. Podnětem k takovéto sbírce mu byla charitativní akce konaná od roku 1914 v Dánsku.

Slavnostně osvětlený vánoční strom na hlavním náměstí v Kodani nesl motto „Všichni všem“ a peníze pod ním vybrané byly rozděleny mezi dobročinné organizace.

V roce 1924 vznikla Československo-dánská společnost zaměřující se především na kulturní oblast.

Připomínaly se také dvě osobnosti, které obě země spojují: Dánský astronom na pražském dvoře císaře Rudolfa II. Tycho de Brahe a královna Dagmar, dcera krále Přemysla Otakara I., která se roku 1205 provdala za dánského krále Valdemara II., a ve své nové vlasti proslula vlídností a dobročinností.

Do základního kamene nového brněnského dětského domova byla 8. prosince 1928 uložena prsť z hrobu královny Dagmar z dánského města Ringstedu. Téhož roku péčí Československo-dánské společnosti byla v chrámě v Ringstedu umístěna pamětní deska.

V Brně v období první republiky vždy na stožáru vedle stromu vlála jak československá, tak dánská vlajka, při zahájení sbírky se hrály obě státní hymny. Na Štědrý den brněnský starosta posílal rozhlasový pozdrav starostovi města Kodaně.

Tuto sobotu v 17 hodin na malý okamžik symbolicky potemní celé náměstí Svobody. Svítit zůstane jen vánoční strom.
V programu, který začíná na náměstí v 16.40 hodin, vystoupí i děti z Dětského domova Dagmar.

Kromě primátora Petra Vokřála a dánského velvyslance Christiana Hoppeho se slavnostních okamžiků zúčastní také autoři díla Pavel Kováč a Hana Kraflová. Samotný almanach pokřtí velvyslanec moravskou slivovicí.

Vánoční strom se v roce 1924 objevil v Brně jako v první v celé Československé republice. Až o rok později byl vztyčen na náměstích v Praze a Plzni.

Foto: TICmB (obálka almanachu)

Štítky vánoční stromek, Brno, Petr Vokřál, Christian Hoppe, slivovice, Kodaň, Česko, Rudolf Těsnohlídek, První republika, Dánsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dánský velvyslanec pokřtí almanach slivovicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.