Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Další tramvaje mohou pořizovat kamerový záznam

Instalace kamerového systému do vozidel MHD se ukázala jako nejúčinnější nástroj v boji proti vandalům. Proto budou i další vozidla Dopravního podniku města Brna (DPMB) pod neustálým dohledem kamer včetně záznamového zařízení.

Kamerovým systémem je již od výrobce vybaveno všech 29 vozů 13T „Porsche“, které po Brně jezdí, a ukazuje se, že být v hledáčku kamer vandaly od poškozování a ničení odrazuje. Proto se dopravní podnik rozhodl nainstalovat kamery i do dalších modernizovaných nízkopodlažních vozidel typu Vario.

Všech dvanáct tramvají Vario, které vyjely na tratě vloni, má v prostoru pro cestující bezpečnostní kamery. Na začátku letošního roku jsme získali další registraci od Úřadu pro ochranu osobních údajů, takže tyto kamery mohou pořizovat také záznam. Do budoucna chceme počet kamer zvyšovat,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Stejně jako u tramvají Škoda 13T, které mají povolení nahrávat už od podzimu 2013, i zde platí přísná pravidla pro uchovávání záznamu. „Nahrávku smíme poskytnout pouze orgánům činným v trestním řízení a následně může sloužit jako důkazní materiál u soudu,“ zdůraznil vedoucí technického odboru DPMB Zdeněk Jarolín. 

Za odstranění následků vandalismu zaplatí dopravní podnik každý rok kolem pěti milionů korun. Nejčastějšími jeho projevy jsou posprejování vozů a poškrábání nebo poleptání skel vozidel.

Před dvěma lety jsme se cestujících ptali, zda máme poničená okna vyměnit. Odpovědi byly většinou záporné, protože výměna skel je finančně nákladná. Nakonec jsme se ale přece jenom pro výměnu rozhodli, protože cestování v ošklivých vozech je pro slušnou většinu cestujících doslova nedůstojné,“ dodal Havránek.

V první fázi byla vyměněna skla při generální opravě deseti tramvají různých typů (KT8, T3, T6). Nová okna stála přibližně půl milionu korun.

Štítky Dopravní podnik města Brna, videokamera, sklo, Porsche, Úřad pro ochranu osobních údajů, Brno, Škoda 13T

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další tramvaje mohou pořizovat kamerový záznam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.