Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cyklostezky se mají stát podle novely veřejně prospěšnou stavbou

Cyklostezky by se měly stát veřejně prospěšnými stavbami kvůli jejich snazší stavbě. Do novely zákona o pozemních komunikací tuto změnu zapracovalo ministerstvo dopravy na popud odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Není však jisté, jakou podporu získá návrh ve vládě a v Poslanecké sněmovně, řekl dnes na veletrhu Sport Life Rostislav Hošek z odboru cestovního ruchu MMR.

"Dosud jsou cyklostezky v zákoně vedené jako místní či účelové komunikace. Kvůli tomu máme obrovský problém, že leckde cyklostezky končí v poli, protože se nedaří vykoupit pozemky, a nemůžeme s tím nic dělat. Příkladem je stezka z Dobrušky do Opočna. Cyklostezka má tři kilometry, ale u Opočna podnikatelé nechtějí pozemky prodat, takže není jak pokračovat," vysvětlil Hošek. Upozornil, že v případě schválení návrhu je možné zanést také cyklostezky do územních plánů.

Novela by pomohla také propojení městských cyklostezek s turistickými mimoměstskými. "Poptávka po cyklostezkách, kde nejezdí auta, je velká. Záleží však, jak se k tomu postaví vláda a poslanci," poznamenal Hošek.

Stavby cyklostezek budou obecně obtížnější i kvůli tomu, že cestovní ruch nemá v programovacím období Evropské unie 2014 až 2020 vyčleněny peníze, přitom v předchozím období to bylo 28 miliard korun. "Máme stop stav a nevím, kolik dá ministr financí Andrej Babiš (ANO) do národního programu cestovního ruchu. Stojíme proto před problémem, jak naplnit Národní strategii pro rozvoj cyklodopravy," řekl Hošek. Zmínil, že cyklostezek je v Česku 2600 kilometrů, značených cyklotras téměř 35.000 kilometrů. Jeden kilometr nové cyklostezky stojí podle podmínek 800.000 až milion korun.

Zdroj: ČTK

Štítky cyklostezka, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, cestovní ruch, Ministerstvo dopravy České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Evropská unie, Andrej Babiš, Dobruška, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklostezky se mají stát podle novely veřejně prospěšnou stavbou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.