Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtyřnásobnou matkou v šestnácti

„Cora je úžasná matka.“, řekl se slzami v očích hlavní chovatel ledních medvědů v moskevské Zoo, který podobně jako tisíce dalších lidí sledoval před dvěma lety přímý přenos z porodního boxu brněnské lední medvědice. Dnes slaví Cora šestnácté narozeniny a už se může pyšnit odchovem čtyř mláďat.

Cora se narodila 27. listopadu 1998 v St. Petersburgu, její babička i matka pochází z Moskvy a zejména díky babičce, která byla zasloužilou matkou, je nositelkou velmi silných mateřských genů. V Brně přivedla na svět již čtyři mláďata, která pak pečlivě odchovala.Jeden sameček z prvního vrhu žije v Zoo Praha, druhý v Zoo Gelsenkirchen, samička Kometa z druhého odchovu je v Zoo Rostov na Donu a sameček Nanuk bude zanedlouho odjíždět do Zoo Nikolajev.

„Cora přijela do Brna v roce 2000 jako třináctiměsíční mládě a už na ni ve výběhu čekal skoro stejně starý medvěd Umca. Nejprve se si na sebe docela bolestivě zvykali a Umca z tohoto seznamování občas vyšel i s nějakým šrámem, ale nakonec se z nich stal ideální rodičovský pár.“, říká ředitel Martin Hovorka.

První páření chovatelé zaznamenali v roce 2003 a 2004, ale plodné bylo teprve to v roce 2005, kdy Cora porodila dvě mláďata, která nebyla životaschopná a stejná situace se opakovala i v roce 2006. 23. listopadu 2007 rodila Cora potřetí a na svět přivedla dva samečky, v historii českých zoo první úspěšně odchovaná dvojčata ledních medvědů. Po jejich odchodu do jiných zoo v únoru 2009 Cora vůbec nezabřezla a o rok později porodila jedno mládě, které žilo jen dva a půl dne.

I v roce 2011 porodila dvě mláďata, z nichž jedno se narodilo mrtvé a druhé uhynulo několik hodin po porodu. S velkým napětím se očekával porod v roce 2012, který nakonec dopadl úspěšně, a to narozením dvou silných mláďat Komety a Nanuka, kteří 24. listopadu letošního roku slaví druhé narozeniny. Nanuk si je připomene v neděli 30. listopadu při slavnostním rozsvěcování vánočního stromu v zoo a pro Kometu chystají ve stejný den narozeninovou oslavu v Rostově. Po odjezdu Nanuka do nového domova budou Cora a Umca opět spojeni do jednoho výběhu.

Zdroj, foto: ZOO Brno

Štítky Brno, ZOO Praha, Rostov, Moskva, Petersburg, Zoologická zahrada Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřnásobnou matkou v šestnácti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.