Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co letos čeká Brno? Výhled ze 111 metrů i cesta galaxiemi

Dnes jsme vstoupili do nového roku s třináctkou na konci. Mnozí jsou pověrčiví a říkají, že toto číslo prý přináší smůlu, hlavně když v kalendáři vyjde na pátek. Podle numerologů je ale naopak třináctka číslem šťastným. Pro Brno by ale letopočet 2013 mohl být vcelku rokem úspěšným.

ČTĚTE TAKÉ: Ohlédnutí za rokem 2012: Brno se posunulo kupředu, ale...

První velkou událostí začínajícího roku 2013 pro Brno bylo už v první minutě po půlnoci narození prvního občánka. Ještě v televizi nedozněla česká hymna a v městské Nemocnici Milosrdných bratří přišla na svět Justýna Jarošová z Líšně. „Váží 3400 gramů a měří padesát centimetrů,“ sdělil ředitel nemocnice Josef Drbal.

A jen o dvanáct hodin poté, v pravé poledne, se Brno stalo středem pozornosti i v mezinárodním měřítku. Diskuzní pořad Otázky Václava Moravce věnovaný 20. výročí vzniku samostatné České a Slovenské republiky, jehož hosty byli premiéři obou zemí Petr Nečas a Robert Fico, odvysílaly v hodinovém přímém přenosu Česká televize a slovenská veřejnoprávní televize i rozhlas z vily Tugendhat.

Právě zde vyvrcholila 26. srpna 1992 několikaměsíční složitá jednání o rozdělení společného státu a v nočních hodinách tehdejší předseda slovenské vlády Vladimír Mečiar spolu se svým českým protějškem Václavem Klausem oznámili, že k zániku společného státu dojde k 1. lednu 1993.

A co Brno v následujících dvanácti měsících dále čeká? Nevyhnutelně bude muset šetřit. Miliardový deficit oproti rozpočtu minulého roku se musí zákonitě na chodu města projevit. I tak je během roku naplánováno mnoho akcí, které město zase posune o kus dopředu. A připomene si i několik kulatých výročí.

Tím nejvýznamnějším bude 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. Při této příležitosti bude na Petrově odhalen jejich památník.

Na samém konci tohoto roku tomu bude 800 let od první písemné zmínky o druhém brněnském hradu - hradu Veveří. Kromě akcí, které připomenou pradávné dějiny ´moravského Karlštejna´ nad řekou Svratkou, zde budou vystaveny i ony listiny poprvé zmiňující jeho existenci.

Oslavovat bude i fotbalové Brno. Když 14. ledna 1913 teprve osmnáctiletý Cyril Lacina sezval hráče dvou židenických klubů do hostince U Machů a založil novou sportovní značku SK Židenice, jistě netušil, že zároveň odstartoval dlouhou dráhu brněnského fotbalu. A nástupnický klub Zbrojovka Brno, jehož A tým se vrátil vloni mezi naši fotbalovou elitu, oslaví krásných sto let.

A u sportu zůstaneme. Pro hokejové fanoušky to bude opravdový svátek. České hokejové hry proti sobě svedou velmoci puku a hokejky v Kajot Areně od 25. do 28. dubna. Brno bude svědkem posledního dílu seriálu Euro Hockey Tour, ve kterém se utkají nejlepší hokejisté Česka, Finska, Švédska a Ruska.

Brno bude hostit i dva světové šampionáty. Od 9. srpna rozehrají svoje zápasy juniorky ve volejbalu. Nejlepší florbalistky světa se zase představí od 7. prosince v Městské hale ve Vodově ulici včetně našich bronzových medailistek z minulého mistrovství.

Už pětaosmdesát let je výstaviště jedním ze symbolů Brna. Jeho slávu a mezinárodní věhlas odstartovala v roce 1928 Výstava soudobé kultury věnovaná 10. výročí vzniku samostatného Československa. A v červnu to pořádně oslaví. K tomu připravovaný program nazvaný Vystec Fest bude lákat návštěvníky na lunapark, přehlídky a ukázky z činnosti armády, hasičů i policie a závěrečný velkolepý ohňostroj.

V té době už by mělo být otevřeno i nové obchodní centrum Letmo, budova bývalého kasina naproti hlavnímu nádraží, kterou před deseti lety zachvátil rozsáhlý požár a která od té doby chátrala a dělala městu ostudu.

Dva hasiči a zaměstnanec původního kasina, kteří tam tehdy uhořeli, však nebudou zapomenuti. Bude je připomínat památník na plášti budovy.

Otevření se dočká i nejvyšší budova v Česku - 111 metrů vysoký AZ-Tower v rozvojové jižní části města při ulici Heršpické. Pomyslná kóta špice věže se bude skládat ze tří jedniček za sebou. Stavba tak o tři metry převýší pražskou City Tower.

Vedle bytových a komerčních prostor zde bude nákupní galerie, restaurace i fitness. Mrakodrap, který po odstranění lešení už odhalil svoji netypickou mozaikovou fasádu, se lidem otevře v létě.

A v tuto dobu už budou v plném proudu práce na rekonstrukci jednoho z nejstarších brněnských náměstí - Zelného trhu. Trhovci se přechodně přemístí na Moravské náměstí, a pokud nedojde k neočekávanému zdržení, letošní Vánoce na Zelňáku se uskuteční v adventním čase už na opraveném náměstí.

Komplikace a nepříjemnosti se dotknou i ulice Milady Horákové, kterou rovněž čeká kompletní rekonstrukce včetně kolejového tělesa. Tramvajové linky budou v době výluky odkloněny do ulice Cejl.

Naopak dobrou zprávu přináší město těm, kteří dlouhodobě kritizují nedostatek parkovacích míst v centru. Do konce roku budou totiž otevřeny hned dva parkovací domy. Jeden na Kopečné vybavený zakládacím systémem parkování a druhý, podzemní, u Janáčkova divadla.

V těchto místech bude zároveň ukončena rekonstrukce parku Koliště II a spolu s ním i prostranství v okolí památníku rudoarmějce na Moravském náměstí.

A pokud se turisté vydají na Špilberk, uvítají je nové výstavní prostory, opravená vinárna s původním interiérem ze 40. let minulého století nebo moderní informační centrum v opraveném jižním křídle hradu.

Cestou z ulice Husovy pak budou moci po pravé straně parku před vstupní branou navštívit Hlídku 4, středisko ekologické výchovy, které vzniká z původní prachárny, kde byla až do počátku 90. let oblíbená výletní restaurace.

A pokud se budete jen tak procházet městem, určitě si po dokončení a instalaci někdy v závěru roku povšimnete nové jezdecké sochy na Moravském náměstí, která tak dovrší ideový záměr realizovat v tomto prostoru čtyřlístek Platonových ctností v podobě uměleckých děl.

Stejně tak by na náměstí 28. října měl být během roku odhalen Památník holocaustu.

Novinkou pro milovníky motorismu bude úplně poprvé ve dnech 17. až 19. května na Masarykově okruhu šampionát Superstars Series, ve kterém budou na trati bojovat špičkoví piloti, často se zkušenostmi z formule 1, v mimořádně silných cestovních vozech.

Svištět světelnou rychlostí vesmírem, ale i nahlédnout do lidského mozku bez opuštění pohodlí polstrované sedačky dokáže už brzy každý návštěvník brněnské hvězdárny na Kraví hoře. V říjnu se tu totiž otevře speciální digitárium vybavené nejmodernější špičkovou technikou od předních světových výrobců.

Do kopule o průměru sedmnácti metrů promítne jiné světy sada supermoderních projektorů. Pohádky pro děti i pořady pro náročné nabité vědomostmi umožní zobrazit nové zařízení, které nahradí to stávající, které sloužilo už plné dvě desítky let.

Foto: Magistrát města Brna

Štítky Brno, rok 2013, výhled, co město čeká, fotbal, památník, FC Zbrojovka Brno, Nemocnice Milosrdných bratří, Česko, Joseph Drbal, Formule 1, Česká televize, Cyril a Metoděj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co letos čeká Brno? Výhled ze 111 metrů i cesta galaxiemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.