Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Chladné počasí vinařům starosti nedělá, chválí dostatek vláhy

Nynější chladné počasí a déšť se sněhem vinařům na jižní Moravě starosti nedělá. Celý průběh zimy hodnotí jako velmi dobrý. Byl dostatek vláhy, což se týká i jarních měsíců. Řekl to výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Vinařům v minulosti vadily mrazy. V uplynulé zimě teploty překročily jen mírně hranici minus 13 stupňů těsně před Silvestrem. Odborníci oproti loňsku díky mírné a vlhké zimě neočekávají problémy s brouky, kdy vinice napadly osenice.

"Normálně réva raší kolem 15. dubna, což není vyloučeno ani v letošním roce. Každopádně čím později tím lépe. Současné vlhko může být trochu problém pro ty, co chtějí sadit nové vinice. Bude třeba to nechat trochu oschnout. Většinou se to konce dubna stihne," uvedl Půček.

Podle generálního ředitele Vinia Velké Pavlovice Libora Výlety současné chladné počasí pouze opozdí začátek vegetace. "Toto mírné zpoždění může réva dohnat při teplém průběhu jara. Co by bylo taky potřeba, je přiměřené množství srážek pro dobrý start vegetace, a to i vzhledem k tomu, že zima byla bez sněhové pokrývky a je nižší půdní zásoba," uvedl Výleta.

Průběh zimy se podle něj na révě žádným způsobem neprojeví, mrazy, které by révu poškodily, neudeřily. "Pokud nepřijdou pozdní jarní mrazy nebo neudeří ledoví muži, tak budeme vzhlížet, doufám, k lepší sklizni než v roce 2014," dodal Výleta.

Zdroj: ČTK

Štítky réva, Svaz vinařů České republiky, mráz, Jihomoravský kraj, silvestr, Velké Pavlovice, vinařství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chladné počasí vinařům starosti nedělá, chválí dostatek vláhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.