Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chillibraní rozpálilo Prýgl do ruda

Čtyřikrát se muselo opakovat finálové kolo, aby poznala vítěze dnešní soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout na brněnském Chillibraní.

Vítěz Roman Kalista absolvoval 15 kol od pojídání méně pálivého až po mimořádně pálivý pokrm. Na druhý ročník akce, která se točí kolem pálivých paprik, přišlo 2700 návštěvníků, sedmkrát více než loni, řekl za organizátory Petr Klemeš.

Pořadatelé zažili dva šoky. "První z toho, kolik nejlepší soutěžící vydrželi. Ani jsme nepředpokládali, že někdo zůstane do závěrečného jedenáctého kola, nakonec bylo kol 15. A také jsme v šoku, kolik přišlo lidí. Jsme nadmíru spokojení," uvedl Klemeš.

Do soutěže šlo 36 lidí, do finále jich postoupilo sedm včetně jedné ženy. Přitom v prvním kole se pojídá pokrm, který je pětkrát pálivější než tabasco a v závěru už je podle pořadatelů pálivější než pepřový sprej. 

Soutěž je však jen doprovodným programem. Chillibraní loni vzniklo jako festival, který má lidem ukázat světovou chilli kuchyni a také vyvracet mýty o pálivých paprikách. "Mohli ochutnávat desítky omáček, jídel, desítky druhů paprik. Prakticky všechno, co nabízí pálivý svět," sdělil Klemeš. Pořadatelů jsou totiž zahrádkáři a na festival zvou kolegy z Česka i ze Slovenska, kteří mají stejný zájem, a vzájemně ochutnávají letošní výpěstky.

Brno se může pravděpodobně těšit i na třetí ročník. Otázkou je, kde se Chillibraní uskuteční. "Loni i letos jsme byli v areálu Lodních sportů na přehradě a teď už tu bylo docela těsno. Ale něco určitě vymyslíme," řekl Klemeš.

Zdroj ČTK

Štítky chilli, chillibraní, soutěž jedlíků chilli, Brněnská přehrada, Prýgl, Prígl, Brno, soutěž, Česko, Slovensko, paprika, omáčka Tabasco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chillibraní rozpálilo Prýgl do ruda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.