Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Charita Brno: Přijetí syrských uprchlíků je gestem lidskosti

Diecézní charita Brno, která nabízí cizincům poradnu a pomáhá jim při začleňování do společnosti, je zastáncem přijímání syrských uprchlíků Českou republikou. To řekla mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. Přijetí 15 syrských rodin, které v lednu schválila vláda, označila za gesto humanity a lidskosti.

Psycholožka Zuzana Spurná v této souvislosti upozornila, že lidské obavy z imigrantů jsou ve světle nedávných útoků radikálních islamistů na redakci časopisu a židovský obchod v Paříži pochopitelné.

Syrské rodiny, které přijedou do České republiky, mají dohromady kolem 70 členů. "Tento počet je jen kapkou v moři ve srovnání s milionem lidí, kteří z donucení opustili svůj domov v Sýrii. Utíkají před občanskou válkou a musí čelit násilí a genocidě," zdůraznila Kosinová. Upozornila na to, že uprchlíci nejsou islámští radikálové a prchají ze země právě proto, že s fanatismem nesouhlasí a bojí se o svůj život.

Brněnská charita se domnívá, že je důležité syrské uprchlíky kvůli veřejnému mínění přijímat v přiměřeném počtu. "Pokud na uprchlíky budou lidé nahlížet negativně, stejný postoj zaujmou i uprchlíci a nebude možná spolupráce," řekla Kosinová.

Psycholožka Spurná se s obavou z muslimů žijících v Jihomoravském kraji nesetkala. "Spíš se setkávám se strachem z toho, že by vyhrocená situace ve Francii mohla vyústit v širší konflikt, do kterého bychom mohli být jako součást Evropské unie zataženi," uvedla. Osobně se ale nedomnívá, že by na tom Česká republika byla jako Francie. "V Česku je množství cizinců v poměru k většinové populaci podstatně nižší než ve Francii a také by tady nejspíš nebylo společensky přijatelné vydávat jakoukoli tiskovinu, která by nějakým způsobem znevažovala hodnoty jiných vyznání či kultur," míní Spurná.

Není jasné, kolik muslimů v Jihomoravském kraji mezi 1,2 milionu obyvatel žije. "Při posledním sčítání lidu se k islámu přihlásilo přes 200 lidí a dalších 200 se přihlásilo k Ústředí muslimských obcí," řekl Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu. Asi sto lidí uvedlo národnost arabskou.

Podle charity je ale muslimů mnohem více. "Pro cizince nabízíme poradnu Celsuz. Loni jsme v ní pomohli 130 lidem z arabských a islámských zemí, což je ale skutečně malé procento. Kromě toho jsme pracovali přímo se syrskými rodinami v Brně," dodala Kosinová.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, uprchlík, charita, Diana Tuyet-Lan Kosinová, Česko, rodina, Francie, Paříž, Evropská unie, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charita Brno: Přijetí syrských uprchlíků je gestem lidskosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.