Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bronx, hojně obývaný Romy, se začleňuje do města

Oblast nazývaná brněnský Bronx, která je hojně obývaná Romy a sociálně slabými, se postupně začleňuje do města. Zatímco jeho představitelé by chtěli, aby bylo toto tempo mnohem rychlejší, sociální pracovníci upozorňují, že změny budou potřebovat více času.

Všichni se ale shodují na tom, že se za deset let oblast změnila k lepšímu. Stále ale přetrvávají potíže s nepořádkem a vyšší kriminalitou. V Brně žije asi 7 000 – 15 000 Romů.

Nelichotivou přezdívku Bronx získala již před lety lokalita v okolí ulic Bratislavská, Francouzská a Cejl právě kvůli značně zanedbanému stavu a vysoké kriminalitě. Leží v centru města a kdysi byla vyhledávaným místem pro spokojené bydlení.

„Za komunismu tato oblast s vysokým počtem romského obyvatelstva zpustla. Nyní se mění k lepšímu. Například ve Francouzské ulici je mnoho zrekonstruovaných historických domů, což jasně dokládá, že ji lze zkultivovat," uvedl starosta Brna-střed Libor Šťástka.

Zlepšení je podle něj výsledkem mnoha faktorů; dlouhodobého působení neziskových organizací, nemalých investic do obnovy i většího dohledu strážníků na celou oblast. Přesto je v ní jedna z největších koncentrací heren a zastaváren ve městě.

I když se kvůli levnému bydlení stěhují do brněnského Bronxu stále více mladí lidé, mnozí další se mu po setmění raději vyhýbají.

V oblasti působí nezisková organizace IQ Roma servis. Pomáhá Romům například s hledáním zaměstnání, přípravou na pracovní pohovory, zabývá se s pomocí četných dobrovolníků a vzděláváním romských dětí.

„V něm já vidím největší naději. Dosáhnout změny ale bude dlouhodobou záležitostí, k níž pár let nestačí,“ řekla ředitelka organizace Katarína Klamková.

Zdroj: ČTK

Štítky menšiny, romové, Brno, Bronx, Skype, Libor Šťástka, Cejl, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bronx, hojně obývaný Romy, se začleňuje do města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.