Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno zažilo nečekaný příval sněhu

Nezvyklý příval sněhu, který město zasáhl v pondělí 18. března a trval do úterních časných ranních hodin, způsobil v jihomoravské metropoli řadu komplikací zejména v dopravě. V terénu byly hasičské záchranné vozy, strážníci městské policie, ale i další záchranné složky.

190 událostí hlásil dispečink brněnských hasičů

Zasahovat museli hasiči po celém kraji s tím, že v samotném Brně zaznamenali nejvíce případů, přesně 190. Kromě odklízení stromů vyprošťovali hasiči také zapadlé kamiony a auta. V celém kraji bylo v tento den celkem 263 událostí, pro srovnání s loňskem to bylo v průměru jen 23 případů.

Rozdíl teplot v kraji, ale i ve městě

Meteorologové hodnotí uplynulou sněhovou nadílku jako mimořádnou. Zatímco v centrálním Brně nasněžilo cca 18 cm, tak například v Tuřanech o 6 cm méně. Dále teploty směrem na východ byly o jeden až dva stupně vyšší, čímž se sníh proměnil v déšť.

Nejhorší zimní kalamita za posledních deset let

Problémy v městské hromadné dopravě byly v pondělí zhruba od 12. hodiny v podstatě na celém území města Brna i na silnicích k přilehlým obcím. Kvůli nesjízdným - zejména kopcovitým - úsekům byly některé oblasti zcela odříznuté.

Zpočátku se dalo spolehnout na tramvajovou dopravu, autobusy a trolejbusy musely vyčkat na příjezd posypových vozů a úpravu vozovky. S přibývajícím množstvím sněhu začaly komplikace i na tramvajových tratích, takže některé linky musely jezdit odklonem nebo měly zpoždění.

Na tratích byly kromě sněhu také různé překážky – spadlé větve, dopravní nehody, uvíznuté vozy. Zcela bez spojení byly na dlouhou dobu oblasti Kohoutovic, Žebětína, Ořešína, Soběšic, Útěchova, Vranova i Vinohrady.

Strážníci zajišťovali budovy kvůli padajícímu sněhu

Strážníci Městské policie Brno zajišťovali v pondělí okolí budov, ze kterých se vlivem postupného odtávání uvolňovalo větší množství sněhu a hrozilo tak nebezpečí kolemjdoucím chodcům i projíždějícím a zaparkovaným vozidlům.

Tato situace nastala například v Křenové ulici či v ulici Úvoz, kde hlídky okolí budovy zajistily služební páskou proti vstupu osob.

V ulici Úvoz spadl strom na zaparkované vozidlo, kde strážníci kontaktovali majitele. Podobné situace řešili strážníci zejména na jihu Brna, například v Kneslově ulici, a ve východní části města. Dále hlídky zajišťovaly neschůdné chodníky a neprůjezdné vozovky.

Tisková zpráva

Sníh způsobil kolaps brněnské dopravy

Pondělí, 18. března 2013, 17:45

V kopci na Vinohrady stojí trolejbusy
Sníh způsobil kolaps brněnské dopravy

Štítky Brno, počasí, sníh, zima, kalamita, příval sněhu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zažilo nečekaný příval sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.