Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno zaplaví desítky tisíc návštěvníků vánočních trhů

Desítky tisíc návštěvníků denně se připravuje náměstí Svobody v Brně, kde v pátek začnou Brněnské Vánoce s trhy. Stromek s vánoční vesničkou plnou stánků, zoo koutkem a betlémem už na náměstí stojí. Do konce pracovního týdne je ještě čeká výzdoba, řekla mluvčí Turistického informačního centra Brno Gabriela Peringerová.

Lidé se podle ní mohou těšit kromě vánočního zboží na kulturní zážitky, dobré jídlo, osvětlení historického středu města za pomoci půl milionu světýlek i na speciální adventní kuličku, která každou hodinu spadne z orloje.

Přístupné bude i brněnské podzemí. "Stánky na náměstí ozdobí girlandy, na které budou zavěšené světelné řetězy, červené a zlaté baňky s pletenými ratanovými hvězdami," uvedla Peringerová.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu je v plánu v pátek v 17:00. Pod ním začne tradiční sbírka Českého červeného kříže, její výtěžek připadne dětem z dětských domovů. Brněnské Vánoce, které pořádá Turistické centrum Brno, každoročně navštíví 20.000 lidí denně. Rozpočet činí téměř osm milionů korun, které organizátor investuje do stánků, napojení do sítě, technického zabezpečení, ostrahy a kulturního programu. "Brněnské Vánoce jsou samofinancovatelné, fungují s vyrovnaným rozpočtem bez dotace města," uvedla Peringerová. Náklady centrum hradí z peněz, které dostane například od stánkařů. Město platí jen osvětlení za 1,5 milionu korun.

V době adventu se na náměstí uskuteční například sraz Mikulášů, čertů a andělů, hromadné zpívání, soutěž talentů do 15 let nebo prodej dobročinné vánoční polévky. Peníze z něj poslouží na výcvik vodícího slepeckého psa.

Kromě náměstí Svobody mohou lidé zavítat na Moravské náměstí, kde letos pořádá trhy městská část Brno-střed. Dříve je pořádala na Zelném trhu, ale kvůli jeho rekonstrukci tam nemohou být. Na náměstí Svobody bude okolo 60 prodejních stánků, na Moravském náměstí o 20 méně.

Čtyři týdny vánoční atmosféry čekají Znojmo. Rozsvícení vánočního stromu je v plánu první adventní neděli spolu s koncertem Václava Neckáře. Horní náměstí se 5. prosince promění ve tvořivé nebe s anděly, ale také peklo s čertovskou cháskou a místo pro Ježíškovu poštu. "Jako každoročně se do programu po čas celého adventu zapojí mateřské, základní a střední školy s vlastními pěveckými, tanečními a divadelními vystoupeními," řekl ředitel pořádající Znojemské Besedy František Koudela. Příchozí se mohou těšit i na farmářské trhy, zpřístupněné podzemí, vánoční vláček nebo bohoslužby.

O první adventní neděli se rozsvítí vánoční strom i ve Vyškově a Hodoníně. Vyškov nabídne vánoční trhy a Štědrovečerní troubení z radniční věže. "Hodonín připravuje také výstavu betlémů, koncert Ireny a Vojtěcha Havlových, vypouštění balonků Ježíškovi, divadelní představení nebo výstavy," uvedla Petra Tomanová z Kulturního domu Hodonín.

V Břeclavi se rozsvítí stromek 5. prosince. Na advent město připravuje podle jeho mluvčí Elišky Windové jarmark, dílničky, vánoční zpívání i koncerty.

Jeden z největších věnců v České republice rozsvítí spolu s vánočním stromkem už v pondělí v Miroslavi na Znojemsku. "Věnec byl deset let největším v celé republice, potom nás ale jinde předběhli," uvedl starosta Miroslavi Roman Volf (ČSSD). Věnec z kovové konstrukce, slámy a borového chvojí má v průměru 6,8 metru.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, správa, zábava, trh, Vánoce, Jihomoravský, advent, vánoční stromek, koncert, Brněnské podzemí, Hodonín, Český červený kříž, Václav Neckář, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zaplaví desítky tisíc návštěvníků vánočních trhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.